Nova bura oko dopuna zakona o električnoj energiji

Bičakčić poručio ministru Džindiću: Mani se zabrana, uhvati se poticaja... Kabadahijski graditelji rješavaju se drugačije!

Biznis Klub 27.01.22, 10:12h

Bičakčić poručio ministru Džindiću: Mani se zabrana, uhvati se poticaja... Kabadahijski graditelji rješavaju se drugačije!
„Ovakav zakon ne postoji nigdje u našem okruženju, ni u Evropi ni u svijetu. Republika Srpska ima evropski zakon o obnovljivim izvorima električne energije i u njemu nije propisana nikakva zabrana investiranja u male hidrocentrale“, navodi Edhem Bičakčić obraćajući se u svojstvu biznismena i vlasnika kompanije „Bičakčić“ iz oblasti energetike

 

 

 

Koristeći instituciju javne rasprave koja se vodi o Nacrtu zakona o dopunama zakona o električnoj energiji, a kojima se zabranjuje gradnja malih hidroelektrana. bh. inženjer Edhem Bičakčić svoj stav o tim dopunama iznio je u pismu upućenom federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću.

 

 „Ovakav zakon ne postoji nigdje u našem okruženju, ni u Evropi ni u svijetu. Republika Srpska ima evropski zakon o obnovljivim izvorima električne energije i u njemu nije propisana nikakva zabrana investiranja u male hidrocentrale“, napisao je Bičakčić obraćajući se u svojstvu biznismena i vlasnika kompanije „Bičakčić“ iz oblasti energetike.

 

Bičakčić podsjeća ministra na to da ukoliko postoji problem kabadahijskih graditelja ili nepoštivanja ekološkog protoka, to treba da rješava angažovanjem inspekcije, a nikako zakonom. No kako se ministar „uhvatio“ zakona, Edhem Bičakčić ga savjetuje da unapređenje zakonodavstva usmjeri u pravcu poticanja izgradnje obnovljivih izvora i obezbjeđenja elektroenergetskog tržišta. S tim u vezi potrebno je omogućiti pristup nezavisnim prizvođačima tržištu električne energije - formirati berzu te energije u BiH i omogućiti protumjere u fotovoltičkoj solarnoj proizvodnji.

 

Najnoviji podaci o rekordnom izvozu električne energije u 2021. godini u vrijednosti oko 860 miliona KM daju nam za pravo da se ovaj biznis u narednom periodu odvija na način kako to čine i razvijene zemlje.

 

Svoj stav u vezi  najnovije rasprave o dopunama Zakona o električnoj energiji Bičakčić, kako ističe, bazira na činjenici da je u Bosni i Hercegovini poslije 2000. godine izgrađeno 110 malih hidroelektrana ukupno instalisane snage 150 MW i da u odnosu na instalisane kapacitete od 4400 MW učešće malih hidroelektrana iznosi 3,5%.

 

Ukupni potencijal u malim hidroelektranama iznosi 1000 MW za Bosnu i Hercegovinu, tako da je stepen izgrađenosti svega 15% i praktično se može izgraditi još 500 malih hidroelektrana. Svih 110 izgrađenih malih hidroelektrana predstavljaju male uspješne biznise koji stalno upošljavaju preko 200 ljudi i redovno izmiruju sve svoje obaveze. U odnosu na instalirane kW, male hidroelektrane proizvode godišnje 50% više energije od vjetroelektrana i 300% više od fotonaponskih solarnih elektrana. Uz to, male hidroelektrane omogućavaju ostrvski rad tako da iskustva iz rata 1992-1995 godina pokazuje da su male hidroelektrane u bihaćkom okruženju i Goraždu obezbijedile 100% proizvedenu električnu energiju.

 

- Osamdeset posto malih hidroelektrana ne radi u ljetnim mjesecima sa minimalnim protocima, tako da ne postoji njihov uticaj na protok u ovom periodu, konstatuje Bičakčić u pismu ministru Nerminu Džindiću te podsjeća na to da su dvije male hidroelektrane izgrađene na gravitacionim vodovodima u Zenici i Posušju, a postoji još više ovakvih mogućnosti u Federaciji BiH. Odnosno moguća je izgradnja na svakoj rasteretnoj komori gravitacionih vodovoda.

 

Druge dvije male hidroelektrane izgrađene su na postojećim branama na ekološkom protoku Modrac i Snježnica, a postoji još ovakvih mogućnosti u Federaciji BiH. Na pribranskim postrojenjima nema prekida tečenja niti bilo kojih negativnih efekata koje predlagači zakona navode.

 

Kada su u pitanju iskustva drugih zemalja odnosno  Alpskog regiona u našem susjedstvu, one su svoje potencijale iskoristile 100% (Slovenija, Austrija, Italija, Švicarska, Češka, Njemačka). Norveška, iako je izvoznik svih energenata (struja, nafta,plin), raspisuje tender za izgradnju dodatnih 400 malih hidroelektrana.

 

S obzirom na to da će nakon okončanja javne rasprave, konačnu odluku o usvajanju ili odbijanju dopuna zakona o električnoj energiji donijeti parlamentarci, Bičakčić smatra važnim da pri tome imaju na umu da za opremanje malih hidroelektrana postoji domaća oprema za njihovu izgradnju (turbina, hidromehanička oprema, hidraulika).

 

U tehnološkom smislu turbina proizvedena u Banovićima je nasloženiji proizvod metalne industrije u BiH i u cijelosti ima certifikat (Made in BiH).

 

Taj biznis bi bilo grijeh uništiti, smatra Edhem Bičakčić, vlasnik kompanije Bičakčić iz Sarajeva.

 

(DEPO PORTAL/rm)

 

BLIN
KOMENTARI