Boris Johnson pred zastupnicima

Britanski premijer uporedio Ukrajinu sa BiH i Čečenijom: 'Niko ne bi imao koristi od takve katastrofe'

Front 25.01.22, 18:37h

Britanski premijer uporedio Ukrajinu sa BiH i Čečenijom: 'Niko ne bi imao koristi od takve katastrofe'
Premijer Velike Britanije je iznio i dio strategije koju trenutno imaju zapadne sile u odnosima s Rusijom

 

 


 

Britanski premijer Boris Johnson koji se bori za politički opstanak obavijestio je parlament Velike Britanije, ali i naciju o naporima vezanim za rješavanje ukrajinske krize. Govoreći pred zastupnicima Johnson je kazao kako se krvoproliće u Ukrajini mora spriječiti ili će biti usporedivo s onim u Bosni i Hercegovini ili Čečeniji.

 

„Ukrajinci imaju svako pravno i moralno pravo da brane svoju zemlju i vjerujem da će njihova odbrana biti snažna i odvažna i da bi krvoproliće bilo usporedivo s onima u Prvom svjetskom ratu, u Čečeniji ili BiH, ili u bilo kojem drugom sukobu od 1945. godine. Niko ne bi imao koristi od takve katastrofe. Rusija bi kreirala pustu zemlju za koju nas stalno upozorava da je zemlja sastavljena od Slavena i Rusija tamo nikada ne bi mogla postići mir”, kazao je Johnson.

 

Premijer Velike Britanije je iznio i dio strategije koju trenutno imaju zapadne sile u odnosima s Rusijom.

 

„UK već mjesecima radi s partnerima širom Evrope kako bi spriječila takvu katastrofu. Pokušali smo da kombinujemo dijalog sa odvraćanjem. Također smo pokušali objasniti kolika će biti cijena koju će nametnuti Zapadna alijansa Rusiji ako pokuša bilo kakvu invaziju na Ukrajinu uključujući teške ekonomske sankcije. Istovremeno kao i uvijek spremni smo da razmotrimo bilo kakve legitimne ruske prigovore kroz diplomatiju. Razgovarao sam s predsjednikom Putinom 13. decembra i objasnio sam mu da NATO nema nikakvu namjeru da okruži ili da na bilo koji drugi način prijeti njegovoj zemlji i da Rusija kao i bilo koja druga zemlja ima pravo da živi u miru i sigurnosti”, poručio je Johnson.

 

Govoreći u Zastupničkom domu, Johnson je naveo i elemente brojnih sastanaka koji su održani proteklih dana i sedmica i koji su imali za cilj mirno rješenje, a posebno je istakao sastanke koji se održavaju s američkim predsjednikom i državnim sekretarom.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI