Smanjenje pondera za KS, a u korist drugih kantona

Žestoka rasprava u Parlamentu FBiH: Sarajevocentrična priča je opustošila sve; Rušite kuću u kojoj živite!

Front 24.01.22, 14:36h

Žestoka rasprava u Parlamentu FBiH: Sarajevocentrična priča je opustošila sve; Rušite kuću u kojoj živite!
Zildžić je u obrazloženju kazao da je ovaj prijedlog utvrdilo 14 zastupnika iz 5 stranka

 

 

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH razvila se žustra rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti prihoda.

 

Radi se o prijedlogu SDA-ovo Salke Zildžića koji ima za cilj smanjenje pondera za KS, a u korist drugih kantona. Po njemu, bi to značilo pravedniju raspodjelu novca od indirektnih poreza, prije svega prema TK i ZDK ali i drugim kantonima.

 

S druge strane, iz KS upozoravaju da bi ovakve izmjene, kako to predlaže Zildžić, imale ogromne posljedice po cijelu FBiH.

 

Zildžić je u obrazloženju kazao da je ovaj prijedlog utvrdilo 14 zastupnika iz 5 stranka.

 

“U prvobitnom prijedlogu je bilo brisanje pondera za KS. Mi smo kao predlagači utvrdili da se u prvoj godini KS umanji ponder sa 1,96 na 1,5. što je reduciranje. U sljedećoj godini bi bio 1,4 i onda 1,3 i mi bi se zaustavili na 1,3 za KS. Imajući u vidu projekcije koje smo dostavili, u prvoj godini KS bi prihodovao manje 86 miliona, ali imajući u vidi porast prihoda kojim se dijele sredstva i imamo u budžetu FBiH, možemo reći da KS ne bi bio oštećen i ne bi bio umanjenje, i ako bi bio to bi bilo nekoliko miliona. Time ne stoje tvrdnje da bi ovo bio udar na KS. A 86 miliona bi rasporedili ostalim kantonima. Mislimo da je ovo pravednije prema drugima, a nije nepravedno prema KS. Samo se zaustavlja rast budžeta KS, ne bi trebalo doći do smanjenja budžeta KS”, naveo je Zildžić.

 

On je kazao da je tačno da KS uplati 3,5 milijardi KM poreza, ali da firme koje su registrirane u KS rade na teritoriji cijele FBiH.

 

Mirsad Pindžo, zastupnik NiP-a, kazao je SDA-ovci pokušavaju druge ubijediti u nešto što oni vjeruju i to poluistinama.

 

“Navodi se da je ponder KS uveden zbog ratnih šteta i da više nema potreba za tim. To su svjesno plasirane neistine, u smislu da su građani KS dva puta vrijedniji od drugih. To nije tačno. Sad od predlagača čujemo da to neće utjecati na budžet KS, jer će se kao Vlada KS moći prilagoditi. Hajmo na matematiku. Ekonomski institut je za Vladu KS uradio projekciju. I kaže sljedeće: 2018. 40 posto je učešće KS, 57,26 posto u odnosu na ukupne prijode u FBiH, 3,4 milijarde uplatio KS. Ovo govore podaci UIO. U isto vrijeme, najbliži kanton je Tuzlanski, sa 538 miliona. Pa vi sad upoređujete. RS sa 1,7 milijardi, a RS i povuče te pare. Onda se povlači teza da je sjedište velikih firmi u KS. 38 najvećih kompanija po upalti PDV-a, u okivru kojih su i Elektroprivreda i BH Telecom, ali i privatne. Njih 38 generira 1,125 milijardi KM uplata. Ovo je samo Sarajevo. Šta to znači? Kada oduzmete KS opet učestvuje sa 2,319 milijardi u prihodima. Pet puta više nego drugi”, naveo je Pindžo, kazavši da se zastupnici koji su ‘za’ ruše kuću u kojoj žive.

 

On je istakao da se ponderi trebaju ukinuti skroz i napraviti pravednija raspodjela od ove koja je trenutno na snazi, ali da za to nije rješenje ovo što je trenutno na dnevnom redu. Pindžo je istakao da ovo SDA radi jer nisu u vlasti u KS.

 

 

Adnan Efendić (SDA) kazao je da to nije tačno, jer su u kreiranju zakona učestvovali i neki zastupnici SDP-a i Naše stranke.

 

Miralem Galijašević (SDA) kazao je da se u svemu moraju spominjati i Općine.

 

“One su u nezavidnom položaju. Trenutni zakon loš i neefikasan i ne služi svrsi i nije transparentan. Zakon je 2006. godine donesen u atmosferi u kojoj se pojavila potreba reforme fiskalnog sistema, zakon ima 26 članova, a ovo je jedan od važnijih dokumenata. U nekim zemljama je ovo dio ustava. Ovaj zakon je baziran, pretežno na demografski, samo na demografski dio i dijelom na površinu. Brojem stanovnika koji nije tačan, brojem đaka i na površini. I zato pozivam one koje kažu da rušimo kuću u kojoj živimo, nemojte unositi ekonoski kriterij. Moj prijedlog je da uradimo novi zakon i sa ekonomskim kriterijima. Ovo se ne može braniti ekonomskim kriterijima, manite mi se te priče”, rekao je Galijašević.

 

Dževad Adžem rekao je da je ovo tema koja trebala biti ranije.

 

“Nije ovo atak na državu Sarajevo. Nije. Nije ovo atak na Sarajevo, centrocentričnu priču koja je opustošila sve manje sredine. KS je eutanaziralo BPK. I onda nam dođe Konaković i kompanija, u nahode nudeći mizeriju tom narodu koji živi na tromeđi sa fizičkom, ekonomskom i kulutrnom ugroženošću. Dođete i kažete da Goražde ima dvije puške i da ćete opremiti Goražde. Najlakše je sirotinji podijeliti puške. Ali nije to tema, tema je univerzalna pravda. Mi smo dužni da se borimo za svakog građanina. Borimo li se? Ili se borimo nacionalno? KS jeste administrativno sjedište i glavni grad BiH. Ima veliki broj institucija koje treba finansirati i ogledalo je države i treba biti distributer kulturnih i drugih sadržaja. Ali, KS pored svega ovoga o čemu govorite, o silnim uplatama, ne govorite o ključnoj stvari. Ja znam da ću imati problema, ali ovog trenutka DF bez obzira što su izmjene ovog zakona stat će na stranu pravde. A prvda je da 20 posto izvoza realnog sektora i 20 posto ZDK, 50 posto izvoza rade dva kantona. Gdje rade ti ljudi? U rudnicima, cementarama, u Goraždu na eksplozivima. Vi pravite deficit, koje pokrivaju unesrećeni rudari”, naveo je Adžem kazavši da se pravi mišićavo Sarajevo i atrofirani ostatak.

 

Damir Mašić (SDP) kazao je da Zakon postojeći treba unaprijediti.

 

“Ogromna većina, čak i oni koji su za ovaj zakon, smatra da ovo nisu trajna rješenja i da ovo neće riješiti problem. Treba ići u sveobuhvatnu promjenu zakona. Žao mi je što je Vlada FBiH propustila priliku da do sada ponudi takav zakon. Neozbiljno je ići s izmejnom dva člana. Ne može se samo ponder promijeniti, treba i kriterije”, naveo je Mašić.

 

Irfan Čengić (SDP) je kazao da se ovim zakonom neće ništa dobiti.

 

“Upozoravam sve, ove koji obećavaju med i mlijeko svojim građanima u kantonima. Kada je počela ove priča TK je imala 350 miliona budžet. Sad je pola milijarde i šta su građani TK dobili? Ništa, 22 KM je dječiji doplatak, a 150 miliona veći budžet. Unsko-sanski kanton sa 205 miliona KM budžet je povećan na 276 miliona KM. I ništa građani nisu dobili. Nisu dakle dobili ništa više ni bolje sa 70 miliona, kako će sa par miliona više?”, naveo je Čengić.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI