Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Zildžić traži povlačenje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda: Hoće li biti ukinut ponder 2 za KS?

Front 24.01.22, 11:53h

Zildžić traži povlačenje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda: Hoće li biti ukinut ponder 2 za KS?
Očito je da vladajuća većina danas nema dovoljno ruku, što se vidjelo i u glasanju o hitnom postupku po Prijedlogu budžeta FBiH, pa je Zildžić pokušao kupiti vrijeme za narednu sjednicu

 

 

U nastavku današnje sjednice federalni zastupnici razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, predlagači: Salko Zildžić i grupa zastupnika. 

 

Zastupnici su ranije primili k znanju Informaciju o stanju s epidemijom koronavirusa u FBiH.

 

Zildžić je umjesto obrazloženja pokušao da povuče Prijedlog sa dnevnog reda, ali mu je predsjedavajući Mirsad Zaimović objasnio da je dnevni red već usvojen, nakon čega je data pauza od 15 minuta.

 

Očito je da vladajuća većina danas nema dovoljno ruku, što se vidjelo i u glasanju o hitnom postupku po Prijedlogu budžeta FBiH, pa je Zildžić pokušao kupiti vrijeme za narednu sjednicu. 

 

Nakon pauze, Zaimović je pozvao Zildžića da obrazloži svoj prijedlog. 

 

Inače, ovaj Prijedlog izazvao je veliko nezadovoljstvo u Kantonu Sarajevo, jer je njime predloženo ukidanje pondera 2 za ovaj kanton. 

 

Tim povodom jutros su predstavnici Skupštine i Vlade KS, ali i sindikata upozorili na posljedice. 

 

“Ukidanje pondera II znači oduzimanje oko 90 miliona prve godine, te naredne dvije godine po 20 miliona KM KS. Ovakvo političko kažnjavanje dizanjem ruku, bez analize, odrazit će se na boračku populaciju, zaposlene u obrazovanju, policiju. Posljedično će trpiti i realni sektor”, rekao je danas Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

 

Ministar finansija KS Davor Čičić negira da je ponder 2 nagrada za KS, te da ovakvom raspodjelom sredstava stanovnik KS vrijedi duplo više od stanovnika širom FBiH.

 

“U ovom trenutku, kao građanin Sarajeva, ne mogu prihvatiti činjenicu da KS bilo kome išta otima ili uzima. KS itekako već sada daje između 80 i 90 miliona KM drugim kantonima, i učestvuje u pokušaju ravnomjernog razvoja FBiH”, rekao je Čičić, dodajući da se zakon treba mijenjati, ali na bazi ekonomskih parametara koji se mogu računati.


(Patria, DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI