'PRECIZAN I BRUTALAN ROMAN'

Dobitnik pete Nagrade Fric za književnost je Damir Uzunović za roman 'Ja sam'

Kultura 24.01.22, 09:27h

Dobitnik pete Nagrade Fric za književnost je Damir Uzunović za roman 'Ja sam'
'Ja sam' je rasplesan, veličanstven i dirljiv roman u kojem Uzunović doslovno emotivno ubija čitatelja, napisala je o romanu Jagna Pogačnik

 

 

 

Dobitnik pete Književne nagrade Fric je Damir Uzunović za roman 'Ja sam', emotivnu priču o odrastanju, obitelji i ljubavi u živopisnoj posveti autorovu rodnom Sarajevu. Na večerašnjoj dodjeli nagrada u zagrebačkom HNK dodijeljena mu je nagrada od 75.000 kuna, koju autor nije osobno preuzeo jer je u izolaciji s koronavirusom, piše Tportal.

 

Dodjeli Frica nazočili su i izaslanik predsjednika RH Zdravko Zima, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Vesna Bedeković te, među ostalim uvaženim gostima, veleposlanici Austrije, Izraela, Albanije i Kosova, okupljene je uvodno pozdravio koordinator nagrade Kruno Lokotar.

 

Dosadašnji su dobitnici Nagrade Fric romani 'Sjećanje šume' Damira Karakaša, 'Crvena voda' Jurice Pavičića, 'Schindlerov lift' Darka Cvijetića i 'Vošicki' Marka Gregura, a ovogodišnji je pobjednički naslov odabran među 50 razmatranih.

 

'Ja sam... raste i sazrijeva skupa sa svojim pripovjedačem, i od kraćih štikleca iz djetinjstva, preko uvjerljivih mladalačkih epizoda, prerasta u remek-djelo zrelog pisca, njegove poetike, svjetonazora i posvemašnjeg prelijevanja vlastitog 'ja' s onim 'ja' koje je izgovoreno na kraju života. Ja sam je rasplesan, veličanstven i dirljiv roman u kojem Uzunović doslovno emotivno ubija čitatelja,' napisala je o romanu Jagna Pogačnik u Best Booku.

 

'Obični pisci pišu o ljudima i o gradovima, a talentirani ih oživljavaju. Ili, da upotrijebimo i tu veliku riječ, oni ih uskrsnu. Izvrsna književnost je tako bliska Božjem stvaranju. Ovo je, s jedne strane tako osobna, a s druge tako neponovljivo zajednička priča... Veličanstven roman o običnim životima,' napisao je o knjizi, pak, Zoran Ferić.

 

Na večerašnjoj dodjeli nagrada predsjednica žirija Jagna Pogačnik obrazložila je nagradu:

 

'Žiri nagrade Fric mjesecima je radio po etapa. 14 polufinalista, zatim 6 finalista. Odluka nije bila laka ni jednostavna. Čestitam svim piscima koji su sudjelovali, a posebno finalistima koji su obogatili ne samo rad žirija nego i književnu sezonu. U smislu kvalitete i raznolikosti poetičkih modela, ovo je bila jedna od jačih godina. To veseli u profesionalnom smislu, ali otežava rad. Knjiga koju je žiri odlučio nagraditi obogaćuje žanr autofikcije, koja se posljednjih godina pozicionirala kao jedan od propulzivnijih žanrova ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Knjiga je to od preko 400 stranica, građena od tri dijela, od tri priče, a slobodno bismo mogli reći i tri romana', rekla je o romanu Pogačnik, opisujući gao i kao 'emotivnog, preciznog, živopisnog, atmosferičnog te ponekad naturalistički brutalnog'.

 

Pobjednički naslov proglasio je glavni urednik 24 sata Goran Gavranović a nagradu je umjesto laureata Uzunovića, koji je zbog bolesti bio spriječen osobno nazočiti dodjeli, preuzela je direktorica Buybooka za Hrvatsku Lada Jurković.

 

U poruci pročitanoj nakon proglašenja, autor je zahvalio članovima žirija 'što su u ovo nezgodno i ksenofobično vrijeme odlučili nagraditi jednu malo drugačiju knjigu', nagradom koja je, kako je naglasio, uz Nagradu Meša Selimović, jedna od najvažnijih u regiji. Istaknuo je kako ovaj uspjeh ne pripada samo njemu, već i izdavačkoj kući Buybook, koja u samo pet godina postojanja ove nagrade ima već dva laureata - uz Uzunovića, to je i Darko Cvijetić.

 

Laureatu je pripala, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, i skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek.

 

Damir Uzunović je bosanskohercegovački književnik, inače i suosnivač izdavačke kuće Buybook i direktor festivala Bookstan. Ranije objavljeni naslovi: "Kesten", zbirka priča (Dani, 1996), "Brod s talismanom", zbirka poezije (Veselin Masleša, 1992), "Mađioničar", zbirka poezije (Svjetlost, 1995) i "Ljudi i ptice" zbirka poezije (Space Production, 2005). Poezija i proza mu je objavljivana na engleskom, francuskom, turskom i slovenskom jeziku. Živi i radi u Sarajevu.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI