U 62. godini

Preminuo Dejan Tadić, ugledni sarajevski arhitekta

Hronika 21.01.22, 12:29h

Preminuo Dejan Tadić, ugledni sarajevski arhitekta
Kao projektant, a pod mentorstvom akademika Ivana Štrausa, Dragana Bijedića i Mladena Gvozdena, radio je na projektima značajnim za grad Sarajevo: stambeni blok Papagajka 1986. i Dom penzionera na Stupu, objekat koji je osvojio Borbinu nagradu za arhitekturu 1991. godine

 

 

Ugledni sarajevski arhitekta Dejan Tadić preminuo je u srijedu, 19. januara, u 62. godini.

 

Ovu vijest objavila je Asocijacija arhitekata BiH. 

 

- Dejan je Arhitektonski fakultet u Sarajevu upisao 1979. godine i na istom diplomirao 1985. godine kada je počeo raditi u jednom od najetabliranijih arhitektonskih kuća u bivšoj državi, Arhitekt. Kao projektant, a pod mentorstvom akademika Ivana Štrausa, Dragana Bijedića i Mladena Gvozdena, radio je na projektima značajnim za grad Sarajevo: stambeni blok Papagajka 1986. i Dom penzionera na Stupu, objekat koji je osvojio Borbinu nagradu za arhitekturu 1991. godine. Dio svog radnog vijeka, Dejan je proveo i u firmi TZI d.o.o. Sarajevo.

 

U periodu od 1994. do 2001. godine radio je kao arhitekta i projekt menadžer za Norwegian People’s Aid, organizaciju koja se bavi humanitarnim radom te pružanju pomoći u ratom razorenim zajednicama.

 

2001. godine je sa Zijom Krvavcem i Sakibom Okovićem osnovao arhitektonski studio I.D.E.A. d.o.o. Sarajevo ispred kojeg je radio na: projektu sanacije i adaptacije zgrade Parlamentarne Skupštine BiH koji uključuje i projekte enterijera Velike sale te projekat Trga Bosne i Hercegovine; projektu kina Dubrovnik koji danas poznajemo kao Cinema City; projekat hotela Feri na Igmanu; projektu osnovne škole Umihana Čuvidina u Sarajevu; projektu fudbalskog stadiona Grbavica i stadiona na Otoci; projektu Spomen sobe Potočari u sklopu Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica; projektu Park šuma Mojmilo Arboretum; projektu proširenja i unutrašenjeg uređenja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu; projektu Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu i Trga Prvog korpusa kod općine Centar, te nizu drugih projekata, iz kojih posebno treba izdvojiti i osvojeno prvo mjesto na javnom konkursu za Kongresni centar u Sarajevu, koji su doprinjeli kreiranju slike Sarajeva kakvog ga danas poznajemo. Dejan je u svojoj bogatoj karijeri radio na preko 40 javnih konkursa, kako u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, tako i internacionalno, navode iz Asocijacije arhitekara BiH.

Sahrana će se održati 21.01.2022. godine u 14.00 sati na groblju Sveti Marko u Sarajevu.

BLIN
KOMENTARI