Iznio hronologiju dešavanja

Vranić iznio podatke o malverzacijama: 'Kako je SDA urušila zdravstveni sistem'

Hronika 21.01.22, 11:13h

Vranić iznio podatke o malverzacijama: 'Kako je SDA urušila zdravstveni sistem'
Krajem avgusta smo bili svjedoci sinhroniziorane akcije SDA u funkciji nemoguće skretanja pažnje sa afere uzrokovane kupovinom respiratora, nabavci vakcina, skandala oko ministra zdravstva, koji je u jeku korone nastavio primati plaću za posao koji nije radio. Nikad nisu objasnili zašto su ih farmaceutske kuće obraćale klubu SDA za pomoć, naglasio je Vranić

 

 

 

Ministar zdravstava u Kanatonu Sarajevo Haris Vranić na press konferenciji govorio je o stanju u zdravstvu u ovom kantonu, aferama SDA, a iznio je i "hronologiju urušavanja zdravstvenog sistema koje je, kako kaže, izvršila SDA", prenosi N1.

 

“Krajem avgusta smo bili svjedoci sinhroniziorane akcije SDA u funkciji nemoguće skretanja pažnje sa afere uzrokovane kupovinom respiratora, nabavci vakcina, skandala oko ministra zdravstva, koji je u jeku korone nastavio primati plaću za posao koji nije radio. Nikad nisu objasnili zašto su ih farmaceutske kuće obraćale klubu SDA za pomoć. Što potvrđuje – ko o čemu, vojska o skraćenju, a SDA o poštenju. Misle da će sve svoje lopovluke prikriti ako glasno prozivaju druge. Ova se afera protezala od 80 miliona, pa na sljedećoj televiziji je Zahiragić rekao 90.000 KM. To je najveća afera u istoriji ove zemlje”, rekao je Vranić, dodajući, “nismo isti kao oni, nikada nećemo biti kao oni, a nadam se i građani da će to vidjeti”.

 

Istaknuo je da “opet SDA pokazuje nervozu i za svoj kriminal, optužuje druge, a drže moralnu lekciju oni koji provode dane u sudnici.”

 

Podsjetio je na, kako je rekao, hronologiju urušavanja zdravstvenog sistema od strane SDA.

 

“Svi će se sjetiti afere Lasix, poznati diuretik, kada je u ZDK plaćan 3 KM, a u Sarajevu 11 KM, kada su milioni ukradeni iz ZZO. Niko nije odgovarao. Onda imate afere srčanih valvula koje su kupovane po 4.000 KM, a prava cijena im je 2.100 KM. Afera laganja u nabavci EU licenciranih vakcina u FBiH koje nikada nisu došle. Dok su oni lagali, mi smo vakcinisali. Ko je dijelio specijalizacije bez ikakve analize i potreba za tim specijalnostima, a sve po stranačko-rodbinskim vezama? Naročito je to bilo u domovima zdravlja”, rekao je Vranić.

 

Osvrnuo se i na sastav Kriznog štaba, upitavši ko ga je imenovao u januaru 2020, kad je počela pandemija.

 

“Sačinjavali su ga: ministar koji je pobjegao i nastavio primati platu, pa ga je zamijenio medicinski guru diplomirani inžinjer arhitekture, uz članove koji su usko specijalizorani za liječenje povezanosti sa Covid 19, a to su veterinar, ortoped, ginekolog, spec. urgentne medicine, psihijatar, spec. socijalne medicine i gle čuda, jedan epidemiolog. Za svo to vrijeme su doveli 0 protokola 0 mjera”, istaknuo je Vranić.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI