PAVLE PAVLOVIĆ/ SAMO ZA SLIKANJE!

Došlo doba da se živjeti bez janjetine proba: Hvala ugostiteljima... Dobre strane 'kilice bekana s ražnja od 50 marona'


20.01.22, 13:15h

 

 

 


Došlo doba da se živjeti bez janjetine proba. Hvala ugostiteljima, posebno onim iznad Jablanice što misle na brojne, ne samo iz moje generacije, koji imaju belaja sa trigliceridima, holesterolom, šećerom..., i nizom tih bolešćina od masnoća.


Lijepo su majstori ražnja, uz zeleno bistru Neretvu, skontali kako ublažiti tešku zdravstvenu krizu u BiH, naročito opterećenu raznim korona virusima. Zbog njihovog poteza sada će biti manje okupljanja i širenja zaraza oko zavodljivih mirisa ražnjeva.


Dakle, unisono su se od Zdrave vode, Gojka i dole do Kovačevića dogovorili da kilica bekana s ražnja sada košta 50 marona. A, šta je kila mesa i zaporaka za dva, tri macana? Ništa! Dakle treba i koja porcjja više, Elem, biće to, brat bratu, oko 100 KM.


Pa, ko to u ovaj vakat može platiti? Znaju to i maheri od plećke i rebara i sigurni su da će zbog toga mnogi pritisnuti gas, umjesto kočnicu kada im se na vidiku ukažu redovi ražnjeva sa rumenim kožicama janjadi.


Elem, pošto oni misle na nivo triglicerida i holesterioa u našim žilama, red je da im uzvratimo na pažnji.
Evo, ja im predlažem kako će osjetno smanjiti gubitak mogućih mušterija. Neka lijepo uvedu tarifu za slikanje pored mjesta miomirisa koji su doskora sretno i ne baš skupo ispunjavali život prosječnog Bosanca i Hercegovca.

 

pavle-pavlovic-janjetina


Dakle, tarifa za foto bi bila od pet do 15 KM, zavisno od broja ražnjeva. Za video snimke od 8 do 17KM. Ako žele poziranje uz porciju na tanjuru to bi bilo 2 KM, sa saltom plus 1 KM. Porcija zaporaka 2,5 KM, bubrežnjaka 3,5 KM, plećke 4 KM, rebara 3,20KM. Zajedničko poziranje sa gazdom ražnja 7 KM…


Uvjeren sam da je to pristupačno za sve one koji svoju foto povijest žele obiležiti i još jednim poziranjima ponosa u stilu ima se, može se. Tome će se najprije obradovati sve brojnija bh. dijaspora. Kako se vratiti u Amerike, Australije bez najbolje potvrde, dokaza da se u zavičaju uživalo do kraja. A, kakav je to merak bio, ako nije bilo i ražnjeva.


Sve je ovo prosto i jasno. Uvođenjem tarife za slikanje pored ražnjeva na dobitku će biti i ugostitelji i njihovi foto gosti. Svima taman, a time pomažemo i ekologiji Jedne nam jedine. Biće manje ražnjeva, dima i životinskog otpada, kojim je Jablanica posebno ugrožena.


No, najvažnije je da shvatimo da će od sada redovi ražnjeva za veliku većinu stanovnika BiH, kao i njihovih gostiju, biti samo za slikanje. I zašto im još i to uskratiti.


P.S. Evo ja sam za ovu fotku spreman dati 15 marona.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


BLIN
KOMENTARI