VIDEO/ Suđenje u slučaju 'Respiratori'

Predstava za javnost: Premijer Novalić u sudnici gricka nokte, Solak na pauzi dijeli bombone

Front 20.01.22, 12:06h

Predstava za javnost: Premijer Novalić u sudnici gricka nokte, Solak na pauzi dijeli bombone
Premijera je na prethodnim ročištima u nekoliko navrata opominjala i predsjednica Vijeća sutkinja Džemila Begović: “Cijelo vrijeme spavate. Kad god vas nešto pitam, vi kasnite”

 


 

Sudnica u kojoj se odvija suđenje u predmetu “Respiratori” često podsjeća na scenu nekog teatra, a sudionici kao da igraju tačno dodijeljene uloge, piše zurnal.info.

 

Tako nekad djeluje da je prvooptuženom federalnom premijeru Fadilu Novaliću dodijeljena uloga “nezainteresiranog posmatrača”. Okreće se na stolici, žmiri, gleda u plafon ili u prste.,..

 

Upravo je jedan takav momenat ovjekovječen video-snimkom sa posljednjeg ročišta na kojem je saslušavan Kristian Marić, posrednik u nabavci 100 kineskih respiratora ACM 812 A. Dok traje ispitivanje ovog svjedoka, čije je svjedočenje podiglo popriličnu prašinu, Novalić gricka nokte.

 

Premijera je na prethodnim ročištima u nekoliko navrata opominjala i predsjednica Vijeća sutkinja Džemila Begović: “Cijelo vrijeme spavate. Kad god vas nešto pitam, vi kasnite”.

 

Za razliku od njega, direktor FUCZ Fahrudin Solak pomno prati svako saslušanje, a svjedocima koji se tiču direktno njega, postavlja i pitanja. Na ročišta obično donosi dvije aktovke pune dokumenata, a pauze na suđenjima iskoristi da optuženima i advokatima podijeli bombone. Jednom prilikom je ponudio i novinare koji suđenja, inače, prate iz susjedne prostorije koja je od sudnice odvojena staklom. Iako je u sudnicu strogo zabranjeno unositi hranu i piće, Solaka do sada niko od sudskih policajaca nije zbog bombona opomenuo, dok novinare opominju i za manje od toga.

 

Često se čini da optuženi sudnicu koriste da bi poslali javnosti neku poruku. Recimo, iako obično nema pitanja za svjedoke, na prošlom ročištu na kojem je saslušavan Kristian Marić, za riječ se javio i optuženi Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline”.

 

„Nisam vješt u sudnici, ne znam kako to funkcioniše, ali zbog javnosti želim razjasniti neke stvari“, kazao je Hodžić.

 

Ovo obrazloženje je naljutilo predsjedavajuću Vijeća sutkinju Džemilu Begović:

 

“Svi se pozivaju na javnost. Morate shvatiti da Vaš slučaj zavisi od dokaza koji će se prezentovati u sudnici“.

 

Hodžić se ispravio uz riječi da želi da prvo „sud, a potom javnost sazna istinu“:

 

„Upravo zbog te javnosti dvije godine mog života su pretvorene u pakao“.

 

Iako mu je dozvoljeno da sasluša svjedoka većina njegovih pitanja je, iz procesnih razloga, zabranjena, te je Hodžić najavio da će Kristiana Marića pozvati i za svog svjedoka.

 

Podsjetimo da je Vijeće reagovalo i kada su se tužitelji “pozivali na javnost”. Naime, prilikom obrazlaganja materijalnih dokaza na račun tužitelja često su stizale opaske da su preopširni i da prezentiraju stvari koje nemaju veze sa slučajem. Oni su tada u nekoliko navrata izjavili da neke stvari moraju razjasniti “zbog javnosti”. Sutkinja Begović je i tada reagovala upozoravajući ih “da će konačnu odluku donijeti sud na osnovu dokaza, a ne javnost”.

 

Vijeće je tužitelje u nekoliko navrata upozorilo i na to da prave teatar u sudnici. Ono što tročlano Sudsko vijeće posebno iritira, barem se takav dojam stiče, jesu česte prepirke između tužitelja i odbrane, upadice sa u većini slučajeva bespotrebnim prigovorima, ali i to kada tužitelji tvrdoglavo insistiraju na tome da u sudnici pročitaju nešto ili kažu, a što im je prethodno zabranjeno.

 

Tako je, recimo, na posljednjem ročištu tužitelj Mirza Hukeljić insistirao da pročita nalaz vještačenja mobitela sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić, koja je prijavila da su njen mobitel i telefonski broj korišteni, a nakon oduzimanja i deponovanja u Tužilaštvu BiH. Sutkinja Begović je to zabranila, ali tužitelj je nastavio da čita nalaz, ne osvrćući se na njena upozorenja.

 

Begović je nekoliko puta povikala “tužioče”, ali tužilac bi samo rekao “molim Vas, dozvolite mi da pročitam” i nastavio bi sa čitanjem. Ova neugodna situacija trajala je nekoliko minuta, nakon čega je Begović odrješito rekla da “prestane i da pošalje pismeni podnesak”.

 

Žurnal je, podsjetimo, pisao da je vještačenjem mobitela utvrđeno da mobitel Kalajdžić nije korišten nakon deponovanja, te je otvorena istraga zbog djela pomoć učiniocima nakon počinjenja krivičnog djela u slučaju Novalić i drugi.

 

 

(zurnal.info, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI