potrebne prilike za pridruživanje

Macron o Zapadnom Balkanu: Oni imaju rane, koje nam pokazuju koliko mir može biti krhak i koliko naša unija može biti jaka

Front 19.01.22, 14:13h

Macron o Zapadnom Balkanu: Oni imaju rane, koje nam pokazuju koliko mir može biti krhak i koliko naša unija može biti jaka
Macron kaže da Evropa ne može okrenuti leđa Zapadnom Balkanu i tragičnoj prošlosti, ali i blistavoj budućnosti u srcu evropskog kontinenta

 

 

 

Na početku francuskog predsjedavanja  Evropskom unijom, predsjednik Emmanuel Macron je rekao da EU mora preispitati svoje odnose sa Zapadnim Balkanom i ponuditi "iskrene" prilike za pridruživanje bloku.

 

Macron kaže da Evropa ne može okrenuti leđa Zapadnom Balkanu i tragičnoj prošlosti, ali i blistavoj budućnosti u srcu evropskog kontinenta.

 

- Oni imaju rane, koje nam pokazuju koliko mir može biti krhak i koliko naša unija može biti jaka. Zato danas želimo da razmišljamo o našim odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana, i da im damo jasnu perspektivu pristupanja Evropskoj uniji - kazao je Macron.

 

- Moramo biti politički iskreni prema Evropi, Evropi u kojoj je mjesto zemljama Zapadnog Balkana, moramo ponovo pogledati način na koji Evropa funkcionira i oblik Evrope. Zato konferenciju o budućnosti Evrope treba povezati sa konferencijom o Zapadnom Balkanu - dodao je frncuski predsjednik.

 

Macron je rekao da zemlje Evropske unije moraju zajedno raditi na novom sporazumu o stabilnosti i sigurnosti o kojem bi potom mogle razgovarati s Rusijom, prenosi Swiss Info.

 

Osvrćući se na "napore destabilizacije" na kontinentu, Macron je, govoreći dok Francuska počinje predsjedavati EU, rekao da Evropa želi pronaći politički odgovor na sukob u Ukrajini.

 

- Sigurnost našeg kontinenta ne smije biti upitna - rekao je Macron misleći na Rusiju i dodao da Evropa mora da definiše sopstvene sigurnosne standarde.

 

Ranije je američki državni sekretar Antony Blinken, koji je doputovao u Kijev na razgovore, upozorio da bi Rusija mogla pokrenuti novi napad u "vrlo kratkom roku".

 

EU također mora predložiti novi savez afričkim zemljama, rekao je on, dodajući da će EU i afričke zemlje o tome razgovarati na samitu u februaru.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI