Tokom redovne sjednice

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija: Evo ko će krojiti bh. pravosuđe

Hronika 18.01.22, 18:20h

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija: Evo ko će krojiti bh. pravosuđe
Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova, saopćeno je iz VSTV-a

 

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom redovne sjednice, koja se održava 17. i 18. januara 2022. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

 

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

 

    Mirjana Kulić, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Živinicama;


    Zdenko Kovač, na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Mostaru;


Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

 

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

 

Novoimenovana predsjednica suda će stupiti na dužnost 14.02.2022. godine.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI