'indexi': vrijeme nekog čudesnog sarajeva

Fadil Redžić: Ako žalimo za starim vremenima, žalimo prije svega za odnosima među narodima i ljudima

Kultura 17.01.22, 17:24h

Fadil Redžić: Ako žalimo za starim vremenima, žalimo prije svega za odnosima među narodima i ljudima
Govoriti o Indexima nam dopušta da pomenemo neke drage ljude, čije sudbine i talenat zauveijk mirišu u krugovima naših najljepših snoviđenja

 

 

Izvor: Telegraf.rs

Razgovarao: Goran Živanović 

 

Govoriti o Indexima danas ne podrazumijeva samo govoriti o nekim prošlim vremenima, već i o sasvim drugačijim vrijednostima. Govoriti o Indexima zahtijeva da se sjetimo jednog čudesnog Sarajeva, jedne velike zemlje i godina u kojima je muzika sjedila na Olimpu svih naših interesovanja.

 

Govoriti o Indexima nam dopušta da pomenemo neke drage ljude, čije sudbine i talenat zauveijk mirišu u krugovima naših najljepših snoviđenja. Govoriti o Indexima, sa sobom nosi i neizostavnu priču o nesvakidašnjem trojcu koji su činili Bodo, Davorin i Fadil. Kako prva dvojica više nisu sa nama, ne postoji niko drugi sa većom tapijom na ovu priču ali i na jednu mladost koja je obojena nekim dragocjenim pesmama, važnim stihovima i filigranskim emocijama koje su potekle iz te radionice. Tih, skroman, nenametljiv i nadasve iskren: Fadil Redžić.

 

Rođeni ste u Bihaću, kada ste doselili u Sarajevo?

 

Moja starija sestra je isto rođena u Bihaću, godinu dana pre, a moj brat Zoka (Zoran Redžić, basista Bijelog Dugmeta, op. aut.) je rođen u Sarajevu, mlađi je od mene jednu godinu. Znači u Sarajevo sam došao sa godinu i može bit koji mesec preko toga.

 

Zanimljivo je da ste studirali fiziku na PMF-u i da ste stigli do četvrte godine, a potom ste sve to napustili da biste završili Muzičku akademiju.  

 

Ja sam tu sve četiri godine odslušo i položio sam "metar" ispita, međutim, u neko doba mi se učinilo da mi je bolje da se držim muzike. U toj odluci mi je pomogao Neno Jurin (Nenad Jurin, klavijaturista Indexa, op. aut.), koji je najduže svirao na keyboard instrumentima u Indexima. On me je odveo od svoje profesorice klavira, pa su me nagovorili da se pripremim za prijemni ispit na Muzičkoj akademiji i kada mi se učinilo da ja to mogu, da je to realno, seo sam za klavir i navježbao taj program koji je trebalo svirati, položio prijemni, upiso Muzičku akademiju i jako dobar student bio, čak sam dobio zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu, prosek mi je bio blizu deset.

 

Ostatak intervjua čitajte ovdje

 

(Telegraf, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI