Zasad nema poznatog lijeka

Otkriće naučnika s Harvarda: Multiplu sklerozu vjerovatno uzrokuje 'bolest poljupca'

Lifestyle 17.01.22, 10:51h

Otkriće naučnika s Harvarda: Multiplu sklerozu vjerovatno uzrokuje 'bolest poljupca'
Rezultati studije harvardskih naučnika objavljeni su prošle sedmice u časopisu Science

 

 

 

Infektivna mononukleoza, poznata i kao "bolest poljupca", mogla bi biti odgovorna za razvoj multiple skleroze (MS), smatraju naučnici s Harvardskog univerziteta, koji su rezultate studije objavili u časopisu Science.

 

Nova studija američkih naučnika ukazuje na to da bi ovu hroničnu upalnu bolest centralnog nervnog sistema, koja pogađa oko 2.8 miliona ljudi na svijetu i za koju zasad nema poznatog lijeka, mogla uzrokovati infekcija Epstein-Barrovim virusom, odnosno virusom herpesa koji je uzročnik infektivne mononukleoze, prenosi Independent, prenosi Hina.

 

Tešku bolest uzrokuje "bolest poljupca"?

 

Bolest se kolokvijalno naziva i "bolest poljupca" jer se prenosi slinom. Epstein-Barrov virus (EBV), poznat i kao humani herpesvirus 4, nije pronađen u čovjekovom okolišu i nije jako zarazan.

 

Prenosi se tjelesnim tekućinama, osobito slinom, ali i krvlju i sjemenom tekućinom te transplantacijom organa ili transfuzijom krvi. Samo pet posto bolesnika zarazi se od osobe s akutnom infekcijom. Infekcija u ranom djetinjstvu češća je u porodicama nižega socioekonomskog statusa i u prenapučenim uvjetima stanovanja.

 

Mononukleoza se manifestira umorom, groznicom, osipom i jako otečenim žlijezdama, a istraživači vjeruju da bi Epstein-Barrov virus mogao postati i doživotna pritajena infekcija koja može biti jedan od glavnih uzroka razvoja multiple skleroze.

 

Detalji studije

 

Da bi utvrdili povezanost EBV-a i multiple skleroze znanstvenici su proveli studiju na 955 mladih odraslih osoba kojima je multipla skleroza dijagnosticirana dok su aktivno služili vojsku.

 

Analizirali su uzorke seruma koji je vojska ispitanicima uzimala svake dvije godine te su određivali EBV status vojnika u vrijeme uzimanja prvog uzorka, kao i odnos između infekcije EBV-om i pojave multiple skleroze za vrijeme aktivne vojne dužnosti.

 

Pokazalo se da se, u usporedbi s uzorcima 10 miliona vojnih pripadnika rizik od nastanka multiple skleroze povećao 32 puta nakon zaraze Epstein-Barrovim virusom. Naučnici su istaknuli da nijedan od ostalih virusa nije povećao rizik od razvoja MS-a.  

 

"Hipotezu po kojoj EBV utječe na razvoj multiple skleroze naša znanstvena grupa istražuje već nekoliko godina, kao i ostali kolege znanstvenici u svijetu, no ovo je prva studija koja pruža uvjerljive dokaze o uzročno-posljedičnoj vezi", rekao je Alberto Ascherio, jedan od autora studije, profesor epidemiologije i nutricionizma na Harvardu.

 

Veliki korak

 

"Ovo je velik korak jer ukazuje na to da se većina slučajeva multiple skleroze može spriječiti zaustavljanjem EBV infekcije, a ciljana terapija protiv Epstein-Barrova virusa mogla bi rezultirati otkrićem lijeka za multiplu sklerozu."

 

No zaustavljanje Epstein-Barrove bolesti moglo bi biti iznimno teško, s obzirom na to da je virusom herpesa zaraženo čak 95 posto odrasle populacije.

 

Ascherio kaže da se zaraza EBV virusom i razvoj multiple skleroze događaju u različito vrijeme jer se simptomi bolesti ne otkrivaju u najranijoj fazi bolesti, ali i dijelom zbog stalnog stimuliranja imunosnog sistema domaćina kada se reaktivira pritajeni virus.

 

Multipla skleroza je neurodegenerativna bolest kod koje imunološki sistem napada neurone u mozgu i u leđnoj moždini, što može trajno oštetiti centralni nervni sistem. Mnogi stručnjaci smatraju da multiplu sklerozu treba nazvati imunološki posredovanom bolešću. U najtežim slučajevima pacijenti mogu izgubiti sposobnost hodanja.

 

"Trenutno nema načina kojim bi se efikasno spriječila ili liječila EBV infekcija, no razvoj cjepiva protiv Epstein-Barrova virusa mogao bi imati važnu ulogu u borbi protiv multiple skleroze. Vakcina protiv EBV-a ili ciljanje virusa antivirusnim lijekovima specifičnim za EBV mogli bi u konačnici spriječiti ili izliječiti MS", rekao je Ascherio.

 

Rezultati studije harvardskih naučnika objavljeni su prošle sedmice u časopisu Science.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI