SASTANCI U ZAGREBU

Čović kod Plenkovića i Milanovića: Potrebna žurna stabilizacija BiH kroz što skorije izmjene Izbornog zakona

Front 16.01.22, 10:18h

Čović kod Plenkovića i Milanovića: Potrebna žurna stabilizacija BiH kroz što skorije izmjene Izbornog zakona
Na jučerašnjem sastanku su predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović razgovarali o odnosima Hrvatske i BiH, pripremama za održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg, priopćeno je iz Vlade RH

 

 

 


Predsjednik Republike Zoran Milanović susreo se juče u Zagrebu s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.


Predsjednik Milanović i Dragan Čović razgovarali su o višemjesečnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini i nužnosti okončavanja otvorenog pitanja reforme izbornog zakonodavstva. Reformom Izbornog zakona BiH ostvarila bi se nužno potrebna unutarnja međunacionalna konsolidacija.


Daytonski sporazum omogućio je suverenost Bosne i Hercegovine koja se temelji na legitimnom predstavljanju svih konstitutivnih naroda. Zaključeno je kako ustavna jednakopravnost i legitimna zastupljenost u domovima naroda i Predsjedništvu BiH moraju biti implementirane kroz Izborni zakon BiH, navodi se u priopćenju.


Čović je juče u Zagrebu o istim temama razgovarao i s premijerom RH Andrejem Plenkovićem.


Plenković i Čović: Potrebna žurna stabilizacija BiH kroz što skorije izmjene Izbornog zakona


Na jučerašnjem sastanku su predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović razgovarali o odnosima Hrvatske i BiH, pripremama za održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg, priopćeno je iz Vlade RH.

 
Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u svjetlu nastavka pregovaračkog procesa, Čović je kazao kako je potrebna žurna stabilizacija BiH kroz izmjene Izbornog zakona te se pritom osvrnuo i na Mostarski sporazum. Ponovio je kako je konstitutivnost naroda i njihova ravnopravnost temelj funkcioniranja BiH, kao i da legitimno predstavljanje treba biti ostvareno u oba Doma naroda te Predsjedništvu BiH. Kazao je kako je jedini ozbiljan pristup potpisnika Mostarskog sporazuma raditi na njegovoj potpunoj implementaciji, kao važan korak za politički integritet i napredak.


- U tom procesu se prava konstitutivnih naroda ne mogu dalje narušavati. Moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda - istaknuo je Čović.


Također je izrazio zahvalnost premijeru Plenkoviću na angažmanu u stabilizaciji i konsolidaciji odnosa unutar BiH te kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta zemlje.


Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna kako bi BiH bila funkcionalna i mogla ići naprijed. Poručio je da hrvatska Vlada šalje poruku uvažavanja BiH te njene suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, kao naše prijateljske i susjedne države, s kojom želimo rješavati otvorena pitanja i jačati gospodarsku suradnju.


- Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što žurnijem postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH za ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH. Praksa koja je na djelu u izboru člana Predsjedništva BiH od 2006. dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u nepravedan položaj - kazao je Plenković dodavši da će Vlada nastaviti prioritetno komunicirati o BiH sa svim međunarodnim partnerima.


Dragan Čović čestitao je Plenkoviću i cijelom hrvatskom narodu 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koja se danas obilježava.

 

 

(FENA/ad)

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI