SUTEREN, PRIZEMLJE I SPRAT

Na Marijin Dvoru uskoro 'niče' nova zgrada: Izdata urbanistička saglasnost za izgradnju Muzeja Ars Aevi

Kultura 14.01.22, 19:40h

Na Marijin Dvoru uskoro 'niče' nova zgrada: Izdata urbanistička saglasnost za izgradnju Muzeja Ars Aevi
Prema urbanističkoj saglasnosti budući obejakt Muzeja sadržavat će suteren, prizemlje i sprat

 

 


Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi koji baštini jednu od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi uskoro dobija novu zgradu u naselju Marijin Dvor.


Općina Novo Sarajevo je u rekordnom roku izvršila svoje obaveze, te izdala urbanističku saglasnost Kantonu Sarajevo za radove na izgradnji objekta Muzeja. Navedenim aktivnostima, prethodilo je potpisivanje Sporazuma o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti „Ars Aevi“ između Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, a potpisivanju je prisustvovao i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović.


Prema urbanističkoj saglasnosti budući obejakt Muzeja sadržavat će suteren, prizemlje i sprat. U prizemlju je predviđena pješačka platforma sa različitim sadržajima: kafeterija, prodavaonice, knjižara, ulazni hol i prostor za privremene izložbe, dok je na spratu planiran izložbeni prostor organizovan u dvije veće tlocrtne površine spojene galerijom. Ispred objekta predviđen je i parking prostor sa oko 30 parking mjesta.

 

U narednom periodu predstoji raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto: Ars Aevi - Randy Crandon)

BLIN
KOMENTARI