Prepucavanje se nastavlja

Iz Energoinvesta za upitnu grijnu sezonu krive Toplane: Nisu se pripremili

Hronika 13.01.22, 21:02h

Iz Energoinvesta za upitnu grijnu sezonu krive Toplane: Nisu se pripremili
Iz Sarajevogasa potvrđuju – imamo ograničenu isporuku plina od strane dobavljača, nedovoljno za sve kupce u KS. Stoga i poziv Toplanama i drugim većim potrošačima, da ograniče dnevnu potrošnju

 

 

 

Rastu cijene režija - u KS slijede nova poskupljenja grijanja. A upitno je hoće li grijanja i biti. Naime, u ovom kantonu traje redukcija isporuke plina, a Toplane ostaju bez alternativnog goriva, piše N1.

 

Drugi je dan kako Toplane Sarajevo koriste mazut za grijanje stanovništva. Određena količina, kažu iz ovog preduzeća, već se potrošila protekle sezone. Koliko dugo će tako moći osiguravati grijnu sezonu, ne znaju, ali sudeći po izjavi, ne zadugo.

 

“Ne postoje kapaciteti za veće zalihe goriva, mi na vrijeme nabavimo koliko je moguće tih zaliha jer takvi su kapaciteti ne možemo lagerovati veće količine alternativnog goriva i to za vrijeme kada temperature nisu niske može biti dovoljno za 5-7 dana međutim kada su ovako veliki minusi to eventualno 1 do 2 dana može”, objasnila je Irma Ščerić, glasnogovornica KJKP “Toplane Sarajevo”.

 

Iz Sarajevogasa potvrđuju – imamo ograničenu isporuku plina od strane dobavljača, nedovoljno za sve kupce u KS. Stoga i poziv Toplanama i drugim većim potrošačima, da ograniče dnevnu potrošnju.

 

No iz Energoinvesta za upitnu grijnu sezonu krive Toplane. Nisu se pripremili, kažu, za zimske okolnosti. U periodima ekstremno niskih temperatura logično je, tačnije ekonomičnije, tvrde, da se koriste alternativna goriva u kratkim periodima od jednog do dva dana, jer bi se za dodatne količine gasa za taj period moralo izdvojiti dodatnih 2 miliona maraka.

 

No, potrebne dodatne količine gasa, poručili su iz Energoinvesta, možemo nabaviti.

 

“Energoinvest je još danas spreman naručiti dodatne količine po tržišnim uslovima i uz avansno plaćanje, koje po svemu sudeći “Toplane” žele naručiti, računajući ponovno na subvencije kantonalne vlade, kao da se radi o sredstvima koja pripadaju nekom drugom, a ne o sredstvima građana Sarajeva”, stoji u saopšenju Energoinvesta.

 

Kojima će, pored dosadašnjih brojnih poskupljenja cijena i usluga, dolaziti i veći računi za grijanje za 10%.Vlada KS subvencionirat će 50% povećane cijene plina.

 

“Jedan dio cijene grijanja će dakle bii svakako subvencioniran od strane KS imajući u vidu ovu subvenciju za Sarajevogas a nova cijena biće poznata vrlo brzo i ona sigurno neće biti veća od 10% od sadašnje cijene što smatramo da nije udar na građane KS”, izjavio je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

 

Sa čim se građani ne slažu, već tvrde, i do sada smo novac za račune jedva izdvajali. Od početka godine plin je skuplji za ukupno 37%, a kako tvrde stručnjaci, do kraja godine cijena gasa mogla bi biti veća za 100%.

 


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI