Najnovija ispitivanja

Evropska agencija za lijekove objavila nove podatke o efikasnosti vakcina protiv omikrona

Lifestyle 13.01.22, 13:13h

Evropska agencija za lijekove objavila nove podatke o efikasnosti vakcina protiv omikrona
EMA naglašava da vakcinacija ostaje ključni dio pristupa borbi protiv trenutne pandemije

 

 

HALMED je objavio saopćenje u kojem su naveli najnovija saznanja EMA-e o efikasnosti vakcina na omikron.

 

"Evropska agencija za lijekove (EMA) nastavlja s praćenjem novih podataka o efikasnosti vakcine protiv bolesti covid-19, uključujući bolest uzrokovanu varijantom omikronom koja se trenuno ubrzano širi Evropskom unijom (EU)", stoji na početku HALMED-ovog saopćenja.

 

"Iako se varijanta omikron pokazuje kao zaraznija u odnosu na druge varijante virusa SARS-COV-2, ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica EU ukazuju na manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze varijantom omikron", kažu.

 

Pa dodaju da je omikron blaži od delte.

 

"Na temelju predmetnih ispitivanja, trenutno se procjenjuje da varijanta omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta", piše HALMED.

 

O efikasnosti vakcina protiv omikrona

 

Onda su se dotakli vakcinacije.

 

"Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je efikasnost vakcina protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante te da s vremenom slabi. Kao rezultat, više vakcinisanih osoba će vjerovatno razviti bolest uzrokovanu varijantom omikron", piše HALMED.

 

No naglašavaju da vakcinacija i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti.

 

"Međutim, predmetna ispitivanja također pokazuju da cijepljenje i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron", kažu.

 

"Najnoviji dokazi, koji uključuju podatke o efikasnosti vakcina u općoj primjeni (real-world data), također upućuju na to da su osobe koje su primile booster dozu vakcine bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno vakcinisanje a nisu primile booster dozu", nastavljaju.

 

"Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze vakcine protiv bolesti covid-19 imaju do 70% zaštite od hospitalizacije. Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon vakcinacije, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90% nakon primjene booster doze", dodaju.

 

Nastavit će analizu

 

EMA će nastaviti s procjenom podataka o efikasnosti vakcina i ozbiljnosti bolesti, kao i podataka vezanih uz prisutne varijante i prirodno izlaganje omikronu, kako navedeni podaci budu postajali dostupni. Ishod ovih procjena može utjecati na buduće strategije cijepljenja koje preporučuju stručnjaci u državama članicama EU/EGP-a.

 

EMA naglašava da vakcinacija ostaje ključni dio pristupa borbi protiv trenutne pandemije.

 

"U skladu s preporukama nacionalnih tijela, potrebno je nastaviti s naporima kojima će se osigurati da se što veći broj djelomično cijepljenih i necijepljenih osoba u potpunosti cijepi protiv bolesti covid-19 te da se ubrza primjena booster doza cjepiva", zaključuje HALMED saopćenje.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI