Od novembra do danas poskupio za 37 posto

Vlada KS subvencionirat će pola uvećane cijene plina, ostatak će platiti građani

Front 13.01.22, 10:16h

Vlada KS subvencionirat će pola uvećane cijene plina, ostatak će platiti građani
Premijer KS Edin Forto kazao je na jučerašnjoj press konferenciji da je Vlada FBiH na proljeće uvjeravala da će se troškovi cijene plina umanjiti za 25 posto, a desilo se povećanje od 37 posto

 

 

Vlada KS na današnjoj sjednici donijet će odluku o dijelu subvencije za plin koji je od novembra do danas poskupio za 37 posto. Takav udar bez subvencije ne bi izdržali ni građani ni privreda.

 

Premijer KS Edin Forto kazao je na jučerašnjoj press konferenciji da je Vlada FBiH na proljeće uvjeravala da će se troškovi cijene plina umanjiti za 25 posto, a desilo se povećanje od 37 posto. Od aprila 2021. godine Gazpromov plin isključivo se isporučuje Turskim tokom, umjesto mađarskim kao godinama ranije.

 

„Nismo dobili jasnu i transparentnu kalkulaciju cijene za nas. Očekujem da će Vlada KS jedan dio ovog poskupljenja subvencionirati jer 37 posto je preveliki udar. Nama ovo nije samo pitanje poskupljenja već i zaštite zraka i okoliša jer kad je preskup ovaj energent ljudi prelaze na ugalj i drva“, kazao je Forto.

 

Situacija se dodatno zakomplikovala i na relaciji Energoinvest-Sarajevogas-Toplane Sarajevo. Energoinvest je smanjio količine plina Sarajevogasu koji da bi snabdio svoje korisnike ne može isporučiti potrebne količine za sistem Toplana koje su bile prinuđene preći na mazut odnosno alternativna goriva. No, i za alternativu treba dodatni novac. Ali to nije jedini problem, trošak poskupljenja plina osjetit će i građani, jer će računi za grijanje i plin biti uvećani za određeni postotak.

 

"Dat ćemo sve od sebe da bar pola ovog povećanja bude subvencija. Jedan dio ćemo vjerovatno morati proslijediti kao povećanje cijene i Toplanama jer Sarajevogas je distributer u Kantonu Sarajevo koje će morati raditi korekciju cijena grijanje za Toplane. Građani i privredni objekti koji se direktno na plin griju, također mogu očekivati određeno povećanje", poručio je Forto.

 

Na današnjoj sjednici je i Prijedlog rješenja o imenovanju članova Neovisnog stručnog tijela Vlade Kantona Sarajevo za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene centralnog grijanja KJKP „Toplane – Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI