sve je 'podivljalo'

Cijene hrane rastu mjesecima unazad. Stručnjaci nisu optimistični: Evo kada se očekuje stabilizacija

Biznis Klub 13.01.22, 08:45h

Cijene hrane rastu mjesecima unazad. Stručnjaci nisu optimistični: Evo kada se očekuje stabilizacija
Ulje, brašno, povrće, pileće meso samo su neke od osnovnih prehrambenih proizvoda čije su cijene iz mjeseca u mjesec tokom 2021. godine rasle

 

 

 
O skoku cijena osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini govorilo se tokom cijele prošle godine. Iz mjeseca u mjesec stanje na svjetskom tržištu se mijenjalo. Građani su iz mjeseca u mjesec očekivali šta će sljedeće poskupjeti, ali ono što su sigurno znali je da do povećanja plata neće doći - piše Raport.ba

 

Osam životnih namirnica


Ulje, brašno, povrće, pileće meso samo su neke od osnovnih prehrambenih proizvoda čije su cijene iz mjeseca u mjesec tokom 2021. godine rasle. Vlada FBiH i RS su ograničile cijene marže na neke od osnovih životnih namirnica, međutim, građanima naše zemlje to nije puno pomogle.

 

Podsjetimo se, Vlada FBiH je u aprilu 2021.godine donijela odluku o ograničenju marže na osam životnih namirnica. S druge strane, Vlada RS je sličnu odluku donijela početkom novembra.

 

Od aprila prošle godine na snazi je odluka federalne Vlade da marža u veleprodaji ne smije prelaziti maksimalnu visinu od šest posto, a u maloprodaji od osam posto na nabavnu cijenu. U RS je važilo da postojeće marže u prometu na malo, umjesto ranijih 10 posto, smanjene su na 8 posto, a marže u prometu na veliko, umjesto 8 posto, smanjene su na 6 posto.

 

Bitno je istaknuti da je marža ograničena na sol, životinjsku mast, suncokretovo ulje i biljnu mast, margarin, pasterizirano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hranu za dojenčad i hranu za bebe.

 

Koliko su značile ove marže te o kakvoj je uštedi riječ razgovarali smo sa Admirom Čavalićem, bh. ekonomskim analitičarem.

 

Razgovor čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI