Zaoštravanje uslova za rad i kretanje

U Sloveniji neće uvesti obaveznu vakcinaciju, ali slijedi ukidanje negativnih testova?

Hronika 12.01.22, 20:11h

U Sloveniji neće uvesti obaveznu vakcinaciju, ali slijedi ukidanje negativnih testova?
Takvo rješenje već je uvelo više europskih zemalja, među njima Austrija i Italija, no nije poznato je li taj prijedlog vlada Janeza Janše već razmatrala i kad o njemu misli donijeti odluku

 

 

Slovenski epidemiolozi vladi ne preporučuju uvođenje obveznog cijepljenja protiv covida-19, ali predlažu da se zbog rasta broja zaraza omikron varijantom virusa ubuduće kao olakšice u radu i aktivnostima ne koriste negativni testovi, već samo potvrde o cijepljenju ili preboljenju.

 

Stručna skupina koja djeluje u okviru slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) predložila je slovenskoj vladi zaoštravanje uvjeta za rad i kretanje zbog ponovnog rasta broja zaraženih, prenijela je u srijedu Slovenska tiskovna agencija (STA).

 

Na nedavnom sastanku savjetodavnog tijela, koje vodi infektologinja Bojana Beović, zaključeno je da obvezno cijepljenje u sadašnjoj fazi epidemije ne bi bilo prikladno, ali da se zbog skokovitog porasta novih zaraza u zadnje vrijeme preporučuje da se umjesto tzv. PCT uvjeta za aktivnosti i rad (preboljeli, cijepljeni, testirani), uvede PC pravilo, što znači da negativni test na koronavirus više ne bi vrijedio.

 

Takvo je rješenje već uvelo više europskih zemalja, među njima Austrija i Italija, no nije poznato je li taj prijedlog vlada Janeza Janše već razmatrala i kad o njemu misli donijeti odluku.

 

Vlada je još u jesen prošle godine bila donijela odluku o uvođenju obveznog cijepljenja za javnu upravu, ali ju je osporio i supendirao ustavni sud, a dosta je protivljenja u javnim službama i školstvu izazvalo i obvezno testiranje dva puta tjedno, jer mu dio javnosti nije naklonjen.

 

Stručna skupina koju vodi Beović također je predložila vladi da donese strategiju za slučaj novih epidemijskih valova koji bi mogli opteretiti bolnice i zdravstveni sustav. Skupina analizira kako bi u tim uvjetima moglo biti učinkovito uvedeno, ali i provedeno u praksi obvezno cijepljenje, objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA koja je imala uvid u zapisnik stručne skupine, prenosi Hina.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI