MOGI LI RAZGOVORI SA ZVANIČNIM ZAGREBOM DONIJETI POMAKE

Slavo Kukić: Hrvatska i BiH isprepletene su na stotine načina, trebaju zajedno ustati protiv velikosrpskog nacionalizma!

Front 12.01.22, 19:49h

Slavo Kukić: Hrvatska i BiH isprepletene su na stotine načina, trebaju zajedno ustati protiv velikosrpskog nacionalizma!
Danas je na sceni ponovo velikosrpski nacionalizam, ideja koja je dovela do disolucije bivše Jugoslavije, do rata devedesetih, a koja se kroz Memorandum 2 – danas u formi "srpskog sveta", pa i kroz ideju "otvorenog Balkana" – ponovo vraća na historijsku pozornicu i prijeti, uz sve što može proizvesti drugdje, na Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji, narušavanjem stabilnosti i jene i druge - smatra Kukić

 

 

 

Dopredsjedavajući Doma naroda BiH i lider SDA Bakir Izetbegović razgvoarao je u ponedjeljak navečer sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem o situaciji u Bosni i Hercegovini, izbornoj reformi, te o pripremama zajedničkih sjednica dvije vlade.


Sudeći po reakcijama koje stižu kako iz Zagreba, tako i iz Hercegovine, određenih napredaka u tim razgovorima ima.


Kako je preneseno, u razgovoru je bilo riječi o potrebi političkog dogovora oko izborne reforme s ciljem osiguranja ravnopravnosti konstitutivnih i ostalih naroda, te, što je posebno indikativno, uklanjanju blokada u funkcioniranju institucija.


Da li ovakvi razgovori mogu donijeti pomak u odnosima sa zvaničnim Zagrebom, komenarisao je za Radiosarajevo.ba akademik Slavo Kukić, univerzitetski profesor i politički analitičar.


- Godinama ponavljam da BiH s Hrvatskom i Srbijom funkcionira po zakonu spojenih posuda, i da bi bh. političari to uvijek morali imati na umu. Sasvim je drugo pitanje je li to, sve ove godine, bilo jasno i onima koji su kreirali državnu politiku ove zemlje. Ako nije, vrijeme je da to konačno shvate. Jer, nije tajna da glavnina dvaju naroda, koji ovdje imaju status konstitutivnih, živi u Hrvatskoj i Srbiji. Nije, potom, tajna, da masa Bosanaca i Hercegovaca danas živi u te dvije zemlje, da su ti prostori isprepleteni na još stotine načine – i da zatezanje odnosa s tim susjedima ne može ostati bez odjeka i unutar BiH - kaže Kukić.


Prema njegovim riječima, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, osim toga, imaju još jedan razlog da grade prijateljske, i odnose međusobnog uvažavanja.


- A to je činjenica da je danas na sceni ponovo velikosrpski nacionalizam, ideja koja je dovela do disolucije bivše Jugoslavije, do rata devedesetih, a koja se kroz Memorandum 2 – danas u formi "srpskog sveta", pa i kroz ideju "otvorenog Balkana" – ponovo vraća na historijsku pozornicu i prijeti, uz sve što može proizvesti drugdje, na Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji, narušavanjem stabilnosti i jene i druge - smatra Kukić.

 

O čemu još govori akademik Slavo Kukuć kada su u pitanju odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine prema velikosrpskom nacionalizmu, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI