Nisu znali da je pozitivan

Novinar L'Equipea: Đoković je vrištao i pozirao, nije želio skinuti masku i ograničio nam pitanja

Sport 12.01.22, 17:50h

Novinar L'Equipea: Đoković je vrištao i pozirao, nije želio skinuti masku i ograničio nam pitanja
Prvi teniser svijeta imao je PCR test od 16. decembra prema kojem je pozitivan na koronavirus. Dan kasnije družio se s djecom, a 18. decembra je u Beogradu ugostio ekipu L'Equipea koja mu je došla uručiti nagradu za sportistu godine i s njim odraditi intervju

 

 

Novak Đoković redovito trenira u Melbourneu uoči Australian Opena, gdje čeka odluku australskog ministra imigracije Alexa Hawkea o tome hoće li mu viza za boravak u Australiji biti ukinuta ili će moći nastupiti na prvom Grand Slamu sezone.

 

Hawke je posljednja osoba koja može poništiti odluku suda koji je Đokoviću odobrio vizu, a odluka ministra očekuje se u najkraćem mogućem roku. Australske vlasti dodatno istražuju je li Đoković lagao o prijašnjim putovanjima prije ulaska u Australiju, nepoklapanjima u datumima testiranja na covid te o kršenju pravila izolacije u Srbiji. Utvrdi li se da je lagao, može biti deportiran, a prijeti mu i zatvorska kazna.

 

Pozitivan ugostio novinare

 

Podsjetimo, prvi teniser svijeta imao je PCR test od 16. decembra prema kojem je pozitivan na koronavirus. Dan kasnije družio se s djecom, a 18. decembra je u Beogradu ugostio ekipu L'Equipea koja mu je došla uručiti nagradu za sportistu godine i s njim odraditi intervju.

 

Novinar tog francuskog lista Franck Ramella je u tekstu na portalu opisao što se događalo tokom intervjua, kako se Đoković ponašao i što je radio. Prema Ramellinim riječima, Đoković je tokom fotografiranja s trofejem urlao ispred kamere kako bi što uvjerljivije ispao na fotografijama.

 

"Na fotografiranju nije imao masku, a tokom intervjua jest. U jednom trenutku smo ga pitali da skine masku kako bismo ga mogli slikati za vrijeme razgovora u opuštenom izdanju, ali je to odbio. Tokom čitavog trajanja intervjua nosio je masku i nije ju skidao. Osim toga, prije dolaska u Beograd dobili smo jasne upute da ga ne ispitujemo ništa o koronavirusu i putu u Australiju jer je to, kako su nam rekli, vrlo osjetljiva tema", piše Ramella.

 

Novak Đoković se danas oglasio na Instagramu podužom objavom u kojoj je pokušao opravdati svoje postupke nakon što je saznao da je pozitivan na covid. Između ostalog je napisao:

 

"18. decembra bio sam u svom teniskom centru u Beogradu kako bih ispunio od ranije ugovorenu obavezu za intervju i snimanje za L'Équipe. Otkazao sam sudjelovanje na svim drugim događajima, osim intervjua za L'Équipe. Osjećao sam obavezu odraditi intervju za L'Équipe jer nisam htio iznevjeriti novinara, ali sam se držao mjera socijalnog distanciranja i nosio sam masku, osim za vrijeme snimanja. Poslije intervjua i snimanja otišao sam kući u izolaciju na predviđeni period, ali sada mi je jasno da sam napravio grešku u procjeni i da sam trebao odgoditi intervju."

 

Više neće komentirati slučaj

 

Đoković je rekao da izjavu o putovanju prije ulaska u avion za Australiju nije ispunjavao on, nego njegov tim. "Moj se agent duboko izvinjava zbog administrativne pogreške, što je kvačicom označio krivo polje u odgovoru na pitanje o mojim putovanjima prije dolaska u Australiju", istaknuo je teniser te dodao da je to stvar "ljudske pogreške" te da nije bilo namjerno.

 

Dodao je kako je njegov tim australskoj vladi o tome danas dao dodatne informacije te kako više neće komentirati cjelokupnu situaciju iz poštovanja prema australskoj vladi i procesu koji je u toku.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI