Afera 'Respiratori'

Svjedok negirao da je prijetio optuženom Fikretu Hodžiću. Odbrana tvrdi: Marić falsificirao Novalićev potpis i pečat

Hronika 12.01.22, 16:03h

Svjedok negirao da je prijetio optuženom Fikretu Hodžiću. Odbrana tvrdi: Marić falsificirao Novalićev potpis i pečat
Marić potvrdio da su cijene respiratora u martu i aprilu 2020. varirale, odnosno da su rasle, te da su u to vrijeme dostizale i cijenu od 40.000 eura po komadu

 

 

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima u vezi s nabavkom 100 spornih kineskih respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM.

 

Osim Novalića, optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

 

Spominjao više cijene

 

Danas je odbrana Fikreta Hodžića iznijela dokaze kojim je namjeravala kompromitirati svjedoka Kristijana Marića, a koji je do sada u svojim izjavama inkriminirao Hodžića.

 

Advokativca Mirna Avdibegović, koja zastupa Hodžića, prezentirala je Mariću komunikacije iz njegovog mobitela, kao i dokumente koji su pronađeni u njegovom laptopu. Svjedok Marić je danas priznao da je svoje partnere u ranijoj komunikaciji lagao da je tokom istrage „cijele sedmice ispitivan zbog ovog slučaja“.

 

Osim toga, nakon što su mu prezentirani određeni dokazi i dokumenti, Marić je potvrdio da su cijene respiratora u martu i aprilu 2020. varirale, odnosno da su rasle, te da su u to vrijeme dostizale i cijenu od 40.000 eura po komadu, i to upravo sporne vrste ACM812-a, a što je više od onoga što je na prethodnom ročištu kazao. Tada je navodio cijene od 15 do 25 hiljada eura.

 

Komunikacija s ponuđačima

 

Osim toga, odbrana je predočila dokument te ustvrdila da je Marić falsificirao potpis i pečat premijera FBiH Fadila Novalića, a za potrebe daljnjih komunikacija s drugim ponuđačima.

 

Također, odbrana je prezentirala komunikacije svjedoka s drugim osobama te ustvrdila da je Kristijan Marić prijetio Fikretu Hodžiću, a što je on danas negirao.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI