VIDEO/ 'Vjersko ludilo' u fazi metastaze

'Da li vaginalni vjetrovi kvare abdest?': Ko će stati ukraj blasfemičnim pitanjima vehabijskih šejhova?! Šta radi reis Kavazović?

Lifestyle 09.01.22, 12:11h

'Da li vaginalni vjetrovi kvare abdest?': Ko će stati ukraj blasfemičnim pitanjima vehabijskih šejhova?! Šta radi reis Kavazović?
Postoji i prešutan „dogovor o nenapadanju“ reisa i predstavnika selefija. U ime tog dogovora on je imenovao svog zamjenika Enesa Ljevakovića, potopom nekoliko muftija i profesora u medresama i pedagoškim akademijama, kao „prikrivene“ simpatizere selefija, koji će nadzirati „primirje“ kako bi glavne daije Kuduzović, Ljakić i Pezić mogli slobodno djelovati

 

 

Izvor: The Bosnia Times

 

Do sada su vehabijske daije na društvenim mrežama iznijeli mali milion retrogradnih stavova koje se kose sa zdravorazumskim poimanjem života. Svije je skoro navikao na to da se radi o vjerskim ekstremima i budalama, pa bi cirkuzao i zbijao šale na njihov račun. Međutim to „vjersko ludilo“ je već u fazi metastaze i neko mora reagirati radi časti i obraza muslimanki.

 

To rade u dijaloškoj „odgovori i pitanja“ koje postavljaju na društvene mreže kao video zapise. Od njih se ističu trojica prominentnih selefija Safet Kuduzović, Elvedin Pezić i Zijad Ljakić. Fenomen je da sva trojica imaju na stotine hiljada pratilaca na društvenim mrežama, što nema niti jedan drugi islamski intelektualac, pa ni sam reisul-ulema Husein Kavazović. Sa tog aspekta to više nije religijski fenomen nego realnost koja pokazuje da je selefijski diskurs postao dominantan kad je u pitanju mišljenje bosanskim muslimana.

 

Ovu realnost oficijelne bošnjačke strukture, kako one u vrhovima Islamske zajednice tako i one u vrhu SDA, vješto prikrivaju i guraju „pod tepih“. Čak šta više, političko vođstvo SDA sa Bakirom Izetbegovićem na čelu profitira od te realnosti na način da se predstavlja međunarodnim strukturama prisutnim u Sarajevu, posebno Amerikancima, da samo oni mogu uspješno kontrolirati desetak hiljada ovih vjerskih radikala, koliko se procjenjuje da broji selefijska zajednica u BiH. Vrhuška Islamske zajednice sa reisom Kavazovićem na čelu zvanično se ograđuje od selefističkog djelovanja pravdajući se činjenicom da nisu involvirani u njene oficijelne strukture. „Za nas je pitanje paradžemata završena priča“, izjavio je Kavazović.

 

Međutim, reis je itekako svjestan da je primat nad edukacijom, islamskim obrazovanjem, poznato kao da'va, prepustio selefijama. Čak postoji i prešutan „dogovor o nenapadanju“ reisa i predstavnika selefija. U ime tog dogovora on je imenovao svog zamjenika Enesa Ljevakovića, potopom nekoliko muftija i profesora u medresama i pedagoškim akademijama, kao „prikrivene“ simpatizere selefija, koji će nadzirati „primirje“ kako bi glavne daije Kuduzović, Ljakić i Pezić mogli slobodno djelovati.

 

Po osnovu tog i takvog sporazuma selefisjka zajednica je postala jedna od najagilnijih, a možda i najmoćnijih vjerskih organizacija u BiH. Njeni članovi su situirani na osnovu donacija iz sličnih selefističkih krugova iz islamskog svijeta, ali su osigurali i vlastite izvore prihoda kroz režimske firme, sekuritase i turističke agencije. Dobro osmišljena, dizajnirana i istrenirana za konspirativno djelovanje u nemuslimanskim sredinama, selefistička zajednica je ovladala većinom džemata, tako da joj institucionalno Islamska zajednica služi samo kao „oklop“ i zaštita. Tako uspješno realiziraju svoj način života kad je u pitanju poligamija koja je inkriminirana od strane sekularističkih državnih zakona. Baš je Safet Kuduzović markiran kao osoba koja tajno vjenčava članove selefisjke zajednice sa više žena. Navodno se kod njega nalaze spiskovi „slobodnih sestara“ za zainteresirane selefijske muževe. Iako iza pripadnika selfističke zajednice stoje najteži oblici krivičnih djela, poput ubistava i terorizma, malo ko više može dati odgovor na pitanje zašto bošnjačka vrhuška „ne stane u kraj“ njihovom nasilnom ponašanju – da li ne mogu, ne žele, ili ne smiju uči s njima u sukobe!

 

Tako običnom bosanskom muslimanu ne preostaje ništa više nego da ostane konsterniran kad mu neko pošalje link nekog video uratka postavljenog na neku od društvenih mreža na kojem im se obraća bradati daija. Svaki normalan vjernik će ostati zabezeknut kad vidi Kuduzovića kako odgovara na pitanje „da li vaginalni vjetrovi kvare abdest?“

 

 

Najrađe bi čovjek to prešutio i od stida poželio da to ne vidi neko ko nije musliman. Potom bi to iskarikirao i pitanje poslao Halidu Genjcu ili Sebiji Izetbegović, kojima je ginekologija uža struka, da javno odgovore Kuduzoviću.

 

Opet kod ponosnog vjernika ovako lascivno sablazna pitanja sigurno izazivaju bijes i srdžbu. Stoga bi pitanje poželio uputiti svom reisul-ulemi Huseinu Kavazoviću, kao časnom muslimanu i hrabrom borcu Armije BiH, da kao takav video uradak na kojem Kuduzović postavlja i daje odgovore na ovakva pitanja, pokaže svojoj supruzi i upita je da li je time kao muslimanka ponižena i uvrijeđena. Pa kako ona reagira, neka tako reis reagira kad je u pitanju čast i obraz svih bosanskih muslimanki. Do tada će ga većina njih smatrati kukavicom. S pravom, jer zbog njegovog kukavičluka stidne i ponosne vjernice hodaju pognute glave. Same se ne smiju dići glas jer se boje opakih selefijskih kerbera.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI