PRIJATELJI SU NESTANAK PRIJAVILI PUNO RANIJE

'Dvije stvari su ključ nestanka Mateja Periša': Šta sve ne 'štima' u cijelom slučaju? Najveća kontraverza je telefon!

Hronika 08.01.22, 19:35h

'Dvije stvari su ključ nestanka Mateja Periša': Šta sve ne 'štima' u cijelom slučaju? Najveća kontraverza je telefon!
Igor Jurić otkriva da su prijatelji Mateja njegov nestanak prijavili već u 10 ujutru i da im je tada rečeno da se prvo raspitaju u bolnicama... To je katastrofalan gubitak vremena za potragu za nestalim licem... U cijeloj priči, kako navodi, nešto ne "štima". Mnogo je kontroverzi

 

 

 

 

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i Centra za nestalu i zlostavljanu decu, u razgovoru za Blic na temu slučaja nestalog Mateja Periša (27) iz Splita, posebno ističe dvije stvari koje su, prema njegovim riječima, ključne za potragu koja traje devet dana.


Takođe je otkrio detalje iz istrage i naveo da je za ronice koji pretražuju Savu i Dunav najvažnije da znaju gdje je Matej navodno upao u vodu, a da sa druge strane, ne postoji nijedan konkretan dokaz da je mladić iz Splita uopšte u rijeci.


- Prije svega želim da naglasim da ono što nam u zadnjih nekoliko dana zapada u oči i uši je generalno način izvještavanja nekih medija, a vezano je za njegovo psihičko stanje te večeri. Smeta mi da neko sudi o njegovom zdravstvenom stanju, a posebno o seksualnoj orijentanciji - rekao je Igor Jurić.


Potom je naveo da je zapostavljen snimak koji je objavljen pre nekoliko dana, a koji je plasiran kao video na kojem je prikazano kretanje nestalog Mateja Periše.


- Nekako je zapostavljen snimak u cijeloj priči, posebno onaj dio na kom je osoba koja pliva u Savi. Taj snimak se tada pojavio, otac Nenad Periš je rekao da na dijelu snimka na kojem se vidi osoba koja pliva u reci nije njegov sin i od tada to kao da je zaboravljeno. Ne postavlja se ključno pitanje, ko je to snimao, a snimano je mobilnim telefonom, dok su ostali snimci sa nadzornih kamera, kada je to snimljeno i na kraju krajeva, ko je ta osoba koja pliva u Savi? I zašto je to snimljeno? Kako se niko time nije "pozabavio"? - priča Jurić.


Kaže da je za policiju, odnosno ronioce, ključna stvar - gdje je osoba koju traže upala u vodu.


- Pričao sam sa roniocima i za njih je ključna stvar gdje je osoba upala u vodu. To je za njih ključni dokaz. A zapravo, ne postoji nijedan dokaz da je Matej upao u vodu. Ako nije upao u vodu, postavlja se pitanje zašto je to plasiran? Da li je neko svjesno želio da skrene istragu u drugu stranu. Dakle, ko je vlasnik tog snimka i ko je osoba koja pliva u vodi? Šta se tu dešava? Ovo su sasvim logična pitanja koja se sama nameću. Taj snimak mnogo toga može da kaže u smjeru pronalaska Mateja, ali i da pokaže da li neko namjerno urušava istragu - navodi Igor Jurić.


Kroz priču sa ocem Nenadom i prijateljima koji su u noći kada je Splićanin nestao bili sa njim u klubu Gotik, Igor, kako kaže, ne vjeruje da je Matej bio pod dejstvom narkotika.


- Pričao sam i sa prijateljima i ocem, ono što mogu da kažem, ne vjerujem da je on koristio supstance. Ono što se ne zna je šta se desilo na njegovom putu do samog toaleta... Činjenica je da njegova sama kretnja može da se locira. Postoje očevici koji mogu da potvrde šta se desilo u zadnjim momentima. Siguran sam da postoje očevici i svjedoci koji mogu da daju dodatne infromacije. Nadzorne kamere takođe mogu mnogo više da otkriju, jer oni dijelovi snimka na kojima je stvarno on, su samo dijelovi, tu postoji snimak i prije i poslije onoga što je dato u javnost - priča Jurić.

 

igor-juric


Navodi da je druga veoma važna, odnosno, ključna stvar za cijeli ovaj slučaj, telefon Mateja Periše.


- Ono što je jako važno je gdje je zadnji put telefon lociran, gdje se isključio, na kom mjestu je bazna stanica locirala telefon. Ako je to voda, onda ronioci lako mogu da ga pronađu. Lokacija se daje na zadnje paljenje i gašenje telefona, a to niko ne spominje. Šta se dešava sa telefonom? Zadnji razgovori i sms poruke mogu da se skinu, sve to može da bude ključ slučaja. Dakle, imamo dvije ključne stvari koje niko ne spominje: snimak čovjeka koji pliva u rijeci i telefon.


Igor otkriva da su prijatelji Mateja njegov nestanak prijavili već u 10 ujutru i da im je tada rečeno da se prvo raspitaju u bolnicama.


- Prvo je od 2:30 do 10h izgubljeno 7,5 sati, a kasnije od 10 do 18 časova, dodatnih 8 sati. To je katastrofalan gubitak vremena za potragu za nestalim licem. Dakle, oni su već u 10 ujutru bili u policiji i prijavili nestanak. Tada im je rečeno da se raspitaju u bolnicama. Kada su to isprovjeravali, vratili se u 18 časova u stanicu i rekli da njega nema. Onda je policija počela potragu. To jeste propust prijatelja... - navodi on.


U cijeloj priči, kako navodi, nešto ne "štima". Mnogo je, kaže on, kontroverzi.


- Ne postoji nijedan snimak na kojem se vidi da on ulazi u vodu. Ne postoji snimak koji pokazuje da se vratio stepenicama. Ta stvar je jako čudna. Moram da kažem da u cijeloj priči nešto ne štima. Mnogo je kontroverzi. Gdje je ostatak snimaka, cijeli taj dio grada je pod kamerama. Nevjerovatno je da mu se odjednom gubi trag... - navodi Igor i ističe da se divi Nenadu Periši: "On daje jednu umirujuću poruku. Svaka mu čast i divim mu se na tome kako se drži... Ja nisam mogao tako".


Za kraj razgovora za Blic ističe da je ovo još jedan slučaj koji potvrđuje činjenicu da je Srbiji prijeko potreban Amber alert i registar nestalih osoba.


- Još jednom insistiramo da MUP razmisli o načinu potrage o nestalim ljudima, da nam je potreban Amber alert, da nam je potreban registar nestalih osoba, jer takav registar bi pomogao u potrazi za drugim licima koji nisu dobili ovakvu pažnju javnosti.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI