Forenzičar o saznanjima iz slučaja nestanka Splićanina

'Matej je nestao jer se nešto dogodilo u klubu... Njegovi drugovi sve znaju, nijedna kamera nije snimila da on ulazi u vodu'

Hronika 08.01.22, 13:23h

'Matej je nestao jer se nešto dogodilo u klubu... Njegovi drugovi sve znaju, nijedna kamera nije snimila da on ulazi u vodu'
Jutros se u jutarnjem programu na TV Prva oglasio forenzičar Časlav Ristić koji je komentarisao navode da su prije pet dana u jednoj žardinjeri kod rijeke nađeni opušak i pertla, za koje se sumnjalo da pripadaju Mateju

 

 

Matej Periš nestao je u noći između 30. i 31. januara nakon što je posljednji put viđen kako bez jakne i ličnih stvari izlazi iz beogradskog kluba "Gotik" gdje je bio na proslavi sa društvom iz Splita.

 

Nekoliko dana nakon potrage otkriveni su sigurnosni snimci koji pokazuju nestalog mladića kako trči ulicama Beograda, kao i jedan gdje se vidi muškarac koji pliva u Savi ali je Matejev otac istakao da je to star snimak i da nije u pitanju njegov sin.

 

Matejevi prijatelji sa kojima je bio to veče, nestanak su prijavili sljedeći dan nakon 16 sati, a kako je naknadno otkriveno, policija ih je ispitala na poligrafu i onda su se oni vratili u Spit, dok je u Beogradu i dalje Matejev otac koji je istakao da neće otići dok ne nađe svog sina.

 

Jutros se u jutarnjem programu na TV Prva oglasio forenzičar Časlav Ristić koji je komentarisao navode da su prije pet dana u jednoj žardinjeri kod rijeke nađeni opušak i pertla, za koje se sumnjalo da pripadaju Mateju, prenosi Blic.rs.

 

- Nije pet dana dug vremenski period, svakako na tim pertlamama moraju ostati i pronaći se biološki tragovi. Moje informacije, otkako pratim ovaj slučaj koji me je zaista potresao, govore da forenzičari na licu mjesta nisu ništa pronašli. Oni su pregledali šire i bliže lice mjesta, odnosno, mjesto na kojem bi trebalo da se pronađu tragovi, kako bi se našlo nešto što potiče od Mateja i koliko znam tu ništa nije pronađeno - iznenadio je informacijom forenzičar i dodao:

 

 

- DNK analize mogu da se završe za dan-dva, ukoliko je njegov biološki otac dao, a dao je, ukoliko su uopšte pronađene pertle. I sa pikavca može da se uradi DNK, tu ostaje pljuvačka koja je jako potentan trag.

 

Forenzičar ističe da se pravi uzrok Matejevog nestanka ne nalazi napolju kod rijeke.

 

- Ovdje je samo da se baci akcenat, da se vidi da li je Matej i na kom mjestu je ušao u vodu... Mi se sad ovdje bavimo posljedicom, ali uzrok je u restoranu, zbog čega je on trčao, to znaju njegovi prijatelji da kažu. Kod njih se nalazi uzrok.

 

Oni treba da znaju da li su to veče konzumirali alkohol, da li su konzumirali drogu, zbog čega je on izašao... I na kraju krajeva, onaj protok vremena od kada su oni vidjeli da njega nema pa do sutra popodne kada su prijavili policiji, to je veliki protok vremena i za forenzičare jer pojedini tragovi se gube u tom vremenskom periodu - rekao je Časlav.

 

Ristić je otkrio i zbog čega forenzičari baš na tom mjestu traže tragove, kao i da je veoma moguće da se ništa ne nađe.

 

- Objektivno, ako gledamo, ovdje on i nije morao da ostavi nijedan biološki trag ako gledamo snimke. To su tragovi upravo na mjestu gdje je on možda ušao u vodu, tragovi papilarnih linija, otisci prstiju ako se uhvatio za ogradu da je preskoči. Međutim, ti otisci s obzirom na protok vremena i veliki broj ljudi koji se možda tu poslije uhvatio, više se ne mogu naći. Forenzičari zato pregledaju širu i bližu okolinu mjesta da bi pronašli te tragove - istakao je on i dodao:

 

- Moguće je da nema nikakvog traga. Ako je trčao, ako je ušao uopšte u vodu, on je došao stepenicama i ušao u vodu, ili upao preko ograde. I koji tu tragovi onda mogu da ostanu. Opet, jedino ako se hvatao za ogradu ili mu ispao neki komad odjeće. To je pitanje da li je on ušao vodu ili ne, jer sigurnosne kamere nisu zabilježile njegov ulazak u vodu.

 

Zabilježeno je da neko pliva i sumnja se da je to on, ali to će istražiti forenzičari, mora se utvrditi da li je to on. Taj čovjek dobro pliva, po mom mišljenju, nije djelovao da to može da bude neko u alkoholisano stanju, jedino mi je čudan smjer u kojem je plivao, jer nije plivao ka obali da se spasi.

 

Ono što Ristić u potpunosti isključuje je da je postojao bilo kakav kriminalni momenat.

 

- Ključne tragove je trebalo da odradi operativa u razgovoru sa drugovima. Ali, nekog kriminalnog događaja ovdje nema. Samo se traži mlad čovjek koji je nestao i ukoliko se on pronađe, a ja se nadam da će se on naći živ, sva ova priča će se rekonstruisati. Policija radi to što radi i nema tu trenutno druge mogućnosti. Njihovo je da rekonstruišu događaje i krenu u potragu, ali Sava je bila brza, voda je hladna, teško ko bi mogao da ispliva, on bi morao da za minut potone od ulaska u vodu - zaključio je forenzičar.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI