Djelo Jasmile Žbanić

Metacritic proglasio 'Quo Vadis, Aida' najboljim filmom u 2021. godini

Kultura 08.01.22, 08:48h

Metacritic proglasio 'Quo Vadis, Aida' najboljim filmom u 2021. godini
Navedeno je kako ovaj film nije bilo lako gledati, a kritičari spomenute web stranice su podsjetili da je "Quo Vadis, Aida?" bio nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana

 

 

Metacritic, web stranica koja objedinjuje kritike filmova, TV emisija, muzike, knjiga i video igara, za najbolji film u 2021. godini proglasio je djelo bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?".

 

Navedeno je kako ovaj film nije bilo lako gledati, a kritičari spomenute web stranice su podsjetili da je "Quo Vadis, Aida?" bio nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana.

 

- Kao fikcionalizirani prikaz onoga što je nekada opisano kao najgori evropski genocid u poslijeratnom periodu, "Quo Vadis, Aida?" je mučan i vitalan u svojoj gorkoj tuzi. Kao studija političke i diplomatske inercije u suočavanju sa savremenim globalnim ljudskim tragedijama, ne može biti hitnije - naveo je Christopher Machell, kritičar sa "CineVue".

 

Na Metacriticu je istaknuto kako je "Quo Vadis, Aida?" dobitnik nagrade za najbolji film na dodjeli Evropskih filmskih nagrada, 34. izdanju po redu. Također, podsjetili su da je Jasmila Žbanić za ovo djelo proglašena najboljom režiserkom godine, a da je Jasna Đuričić osvojila nagradu za najbolju glumicu.

 

metacritic-quo-vadis-aida

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/MD)

 

 

BLIN
KOMENTARI