Nakon diplomatskih bojkota

Sjeverna Koreja neće prisustvovati Olimpijadi u Pekingu, okrivila 'neprijateljske snage' i rizike od covida-19

Sport 07.01.22, 09:52h

Sjeverna Koreja neće prisustvovati Olimpijadi u Pekingu, okrivila 'neprijateljske snage' i rizike od covida-19
U pismu su kritikovani neimenovani potezi Sjedinjenih Država, koje su u decembru najavile da će njihovi vladini zvaničnici bojkotirati Zimske olimpijske igre 2022. zbog kineskog kršenja ljudskih prava, dok će američkim sportistima ostaviti slobodu da putuju u Peking na takmičenje

 

 

Sjeverna Koreja je u pismu Kini okrivila "neprijateljske snage" i rizike od COVID-19 za nemogućnost da prisustvuje predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i optužila Sjedinjene Države da pokušavaju spriječiti Igre, objavili su u petak državni mediji.

 

Nije jasno da li se pismo Olimpijskog komiteta i Ministarstva sporta Sjeverne Koreje odnosi samo na njihove sportiste - koji nemaju pravo nastupa nakon što je Sjeverna Koreja suspendovana iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) do kraja 2022. godine jer nije poslala tim na Olimpijske igre u Tokiju prošle godine, navodeći tada kao razlog zabrinutost zbog COVID-19.

 

Sažetak pisma koje je objavila državna novinska agencija KCNA ne spominje diplomatsku delegaciju, a zemlja je zadržala strogu samonametnutu izolaciju granice koja je blokirala ulazak čak i vlastitim diplomatama i ugušila gotovo svu trgovinu.

 

U pismu su kritikovani neimenovani potezi Sjedinjenih Država, koje su u decembru najavile da će njihovi vladini zvaničnici bojkotirati Zimske olimpijske igre 2022. zbog kineskog kršenja ljudskih prava, dok će američkim sportistima ostaviti slobodu da putuju u Peking na takmičenje.

 

Nekoliko drugih zemalja, uključujući Britaniju, Australiju i Kanadu, također je od tada najavilo diplomatske bojkote, javlja BBC.

 

- SAD i njihove vazalne snage postaju sve neskrivenije u svojim potezima protiv Kine koji imaju za cilj spriječiti uspješno otvaranje Olimpijade - navodi se u pismu Sjeverne Koreje, nazivajući te poteze "uvredom za duh Međunarodne olimpijske povelje i činom pokušaja da se osramoti međunarodni imidž Kine."

 

Sjeverna Koreja je poslala visoke političke lidere na neke prethodne igre, uključujući sestru lidera Kim Jong Una, Kim Yo Jong, na Zimske olimpijske igre 2018. u Južnoj Koreji. Kim Yong Nam, drugi najviši zvaničnik Sjeverne Koreje u to vrijeme, posjetio je Peking na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI