Prvi teniser svijeta

Đoković se žalio na protjerivanje iz Australije, za sada ostaje u državi: U ponedjeljak sudsko ročište

Sport 06.01.22, 12:02h

Đoković se žalio na protjerivanje iz Australije, za sada ostaje u državi: U ponedjeljak sudsko ročište
Đoković nije izgubio nadu da će uspjeti na sudu spriječiti protjerivanje iz zemlje i tako učestvovati na prvom ovogodišnjem Grand Slam turniru, Australian Openu, gdje bi jurišao rekordnu 21. pobjedu na turnirima 'Velike četvorke'. Turnir će početi 17. januara

 

 

Prvi teniser svijeta Novak Đoković uložio je žalbu na odluku australskih graničnih vlasti da mu se ukine viza zbog nevažećeg zdravstvenog izuzeća zbog uslova obavezne vakcinacije protiv Covid-19 koji je potreban za ulazak. Njemu je danas zaprijećeno deportacijom, ali će moći da ostane do sudskog ročišta u ponedjeljak, javlja francuska novinska agencija AFP.

 

Srpski teniser, koji je ranije javno doveo u pitanje vakcinaciju, prethodno je proveo osam sati na međunarodnom aerodromu u Melbournu, gdje ga je prvo pritvorila australska granična policija zbog ispunjavanja posebnog izuzeća. Na kraju postupka, viza mu je ukinuta zbog nevažećeg izuzetka i naloženo mu je da napusti zemlju.

 

Đoković nije izgubio nadu da će uspjeti na sudu spriječiti protjerivanje iz zemlje i tako učestvovati na prvom ovogodišnjem Grand Slam turniru, Australian Openu, gdje bi jurišao rekordnu 21. pobjedu na turnirima 'Velike četvorke'. Turnir će početi 17. januara.

 

Kako prenosi melbournski list The Age, Đokovićevi advokati uložili su žalbu na odluku graničnih vlasti da Đokoviću ukinu vizu i protjeraju ga iz zemlje. Ročište u postupku počelo je u 16 sati po lokalnom vremenu, potom je dva puta odgađano, ali je Đoković na kraju dobio dobre vijesti.

 

Sudija u tom slučaju odobrio je zahtjev njegovih advokata da se suspenduje isključenje kako bi teniser mogao da ostane u Melbournu do ponedjeljka, kada je zakazano ročište u slučaju, prenio je The Age. Istovremeno, državni advokat u postupku Christopher Trana nije se protivio prijedlogu za obustavu protjerivanja.

 

Đoković će najmanje do ponedeljka boraviti u specijalnom hotelu za imigrante u Melbournu.

 

Prvi teniser svijeta je prethodno uznemirio australsku javnost kada je u utorak na društvenim mrežama, nakon sedmica spekulacija o svojim planovima da dođe u tu zemlju, objavio da je dobio posebno izuzeće od uslova obavezne vakcinacije za putovanje. Ovo je izazvalo veliki bijes u zemlji s više od 90 posto pokrivenosti vakcinacijom i izuzetno strogim ograničenjima od početka pandemije, koja se trenutno bori s najvećim brojem novih infekcija koronavirusom.

 

Kako prenosi AFP, Australci zbog strogih ograničenja veći dio protekle dvije godine nisu smjeli putovati u inostranstvo, niti su ih mogli posjećivati ​​članovi porodice iz inostranstva.

 

Odluku o odbijanju srpske zvijezde na granici donijele su australske vlasti nakon sumnji u javnosti najviših australskih političkih predstavnika u vezi sa Đokovićevim razlozima za posebno zdravstveno izuzeće.

 

Povodom Đokovićevog odbijanja na granici, australijski premijer Scot Morrison rekao je da teniser nije iznio adekvatne dokaze koji bi mu dozvolili izuzetak. "Pravila su pravila i ne postoje posebni slučajevi", rekao je Morrison.

 

Poznati australski ljekar Stephen Parnis, bivši potpredsjednik ljekarske komore te zemlje, rekao je da će Đokovićev slučaj biti izuzetno loša poruka svima onima koji pokušavaju da ograniče širenje novog korona virusa.

 

Đokovićev tretman i odbijanje na granici s Australijom naljutili su najviše zvaničnike Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sve je to nazvao "uznemiravanjem" i najavio da će preduzeti sve mjere da se situacija riješi.

 

- U skladu sa svim međunarodnim pravnim standardima, borićemo se za Novaka Đokovića, pravdu i istinu - rekao je Vučić.

 

Čim je teniska zvijezda privedena na granici, oglasio se i njegov otac Srđan Đoković, koji je za srpske medije opisao kako se prema sinu ponaša kao zarobljeniku, kao i da je nastojao da uđe u Australiju da se bori za liberalizam i slobodu širom svijeta, prenosi STA. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI