Nakon višesatne drame na aerodromu

Novak Đoković protjeran iz Australije

Sport 06.01.22, 08:02h

Novak Đoković protjeran iz Australije
Najbolji teniser svijeta i deveterostruki osvajač Australian Opena satima je po slijetanju u Melbourne čekao u imigrantskom pritvoru, bio mu je oduzet mobitel i čuvala su ga dva policajca

 

 

 

 

Nakon višesatne drame na aerodromu u Melbourneu, vlasti australske države Victorije odlučile su ne dozvoliti Novaku Đokoviću ulazak u zemlju i prvi teniser svijeta bit će vraćen kući, potvrdila je australska granična policija.

 

''Mi ćemo nastaviti osiguravati da se oni koji stignu na našu granicu pridržavaju naših zakona i zahtjeva za ulazak. Također, možemo potvrditi da gospodin Đoković nije dostavio odgovarajuće dokaze kako bi ispunio uvjete za ulazak u Australiju te mu je viza naknadno otkazana'', stoji u saopćenju australske granične policije.

 

Đokovićevi advokati će se žaliti na tu odluku, no kako pišu australski novinari, mala je vjerovatnoća da će se išta promijeniti.

 

Podsjetimo, srpski teniser nije primio vakcinu protiv koronavirusa i prema tome nije mogao ući u Australiju i zaigrati na prvom Grand Slamu sezone. Ipak, dobio je medicinsko izuzeće, no u njegovom su timu krivo popunili formular za vizu te je zadržan na aerodromu gdje ga se ispitivalo o razlozima izuzeća.

 

Satima je bio ispitivan na aerodromu

 

Najbolji teniser svijeta i deveterostruki osvajač Australian Opena satima je po slijetanju u Melbourne čekao u imigrantskom pritvoru, bio mu je oduzet mobitel i čuvala su ga dva policajca. Također, Đokovića su satima ispitivali i vršena je provjera dokumenata koji potkrjepljuju njegovo izuzeće od cijepljenja.

 

Australski premijer Scott Morrison izjavio je ranije u srijedu da će Đoković morati dokazati da je liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa koje je dobio autentično ili će ga prvim avionom poslati kući, uvažavajući propise australskih vlasti o uvjetima prekograničnog ulaska u zemlju tokom pandemije koronavirusa.

 

''Nikakva posebna pravila za Đokovića''

 

"Čekamo njegovu prezentaciju i dokaze koje je pružio. Ako nema dovoljno dokaza, prema njemu ćemo se odnositi kao prema bilo kome drugome, odnosno prvim avionom bit će poslan kući. Neće biti nikakvih posebnih pravila za Đokovića", poručio je, prema izvještaju Reutersa, australski premijer.

 

Prije toga Teniski savez Australije i vlada države Victorije objavili su da Đoković nije imao nikakav poseban tretman da bi dobio liječničko izuzeće od vakcinisanja protiv koronavirusa, koje je obavezno za sve koji će nastupiti na Australian Openu.

 

Dužnosnici su rekli da je Đoković bio jedan od rijetkih, od njih 26, koji su zatražili izuzeće i dobili ga.
 

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI