Najveće demonstracije u posljednih nekoliko decenija

Haos u Kazahstanu: Pala vlada, gore zgrade, građani i policija se mlate na ulicama

Front 05.01.22, 21:05h

Haos u Kazahstanu: Pala vlada, gore zgrade, građani i policija se mlate na ulicama
Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev jučer je proglasio dvotjedno izvanredno stanje u najvećem gradu Almatyju i u zapadnoj pokrajini Mangistau gdje su u tijeku nasilni prosvjedi protiv vlade

 

 

U glavnim gradovima Kazahstana, Almatiju i Nursultanu, te obližnjim provincijama proglašeno je izvanredno stanje nakon što su prosvjednici zapalili zgrade javnih institucija.

 

Radi se o najgorim prosvjedima u posljednjih nekoliko desetljeća.

 

Podsjetimo, predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev jučer je proglasio dvotjedno izvanredno stanje u najvećem gradu Almatyju i u zapadnoj pokrajini Mangistau gdje su u tijeku nasilni prosvjedi protiv vlade.

 

"Pozivanje na napadanje zgrada vlade i vojske apsolutno je ilegalno", kazao je Tokajev u videoobraćanju nekoliko sati prije proglašenja izvanrednog stanja.

 

Tisuće prosvjednika na ulicama

 

Tijekom obraćanja je rekao da vlada neće pasti, međutim to se dogodilo, a on je ostavku vlade prihvatio.

 

Više od 200 ljudi pritvoreno je na prosvjedima koji su se proširili tom srednjoazijskom državom nakon Nove godine zbog rasta cijene ukapljenog naftnog plina, goriva koje se često koristi u automobilima na zapadu države, objavila je jutros policija.

 

Tisuće prosvjednika izašle su na ulice najvećeg grada Almatija i u zapadnoj provinciji Mangistau, tvrdeći da je rast cijene nepravedan ako se uzmu u obzir ogromne rezerve nafte i plina na kazahstanskom teritoriju.

 

Sigurnosne snage, raspoređene u kacigama i štitovima za nerede, ispalile su suzavac.

 

Stotine ozlijeđenih

 

Policijski dužnosnici u civilu razbijaju grupe prosvjednika i privode ih. Ozlijeđeno je stotinjak policajaca i stotinjak prosvjednika, a najmanje toliko ih je i privedeno.

 

Svjedoci su u srijedu poslijepodne u Almatiju vidjeli kako policija odbacuje svoje oznake i opremu te se pridružuje prosvjednicima.

 

Novinari Reutersa izvijestili su da je internet ugašen, a Netblocks, stranica koja prati globalnu internetsku povezanost, navodi da je u Kazahstanu nestao internet na nacionalnoj razini.

 

Iako su nemiri izazvani rastom cijena, naznake nemira su već postojale.

 

Kontrola države iz sjene

 

Ovi prosvjedi dosad su najveća prijetnja režimu koji je uspostavio Nursultan Nazarbajev, bivši komunistički sekretar koji je 1991., nakon stjecanja neovisnosti, postao predsjednik te bivše sovjetske republike.

 

Nazarbajev, po kojemu se danas zove prijestolnica Nursultan, odstupio je 2019. i za nasljednika odredio Kasima-Žomarta Tokajeva, današnjeg predsjednika.

 

Nazarbajev i dalje kontrolira državu kao čelnik sigurnosnog vijeća i kroz titulu čelnika nacije, ustavom određene uloge koja mu daje ovlasti u donošenju politika, ali i imunitet od progona.

 

Kazahstanski predsjednik smijenio Nazarbajeva s čela Vijeća za sigurnost

 

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev rekao je u srijedu da je preuzeo dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost od bivšeg čelnika Nursultana Nazarbajeva i obećao da će odgovoriti "maksimalnom strogoćom" na prosvjede zbog rasta cijena goriva.

 

U televizijskom obraćanju javnosti, Tokajev je rekao da preuzima vodstvo nad Vijećem za sigurnost, dužnost s koje je Nazarbajev imao značajan utjecaj u zemlji nakon što se neočekivano povukao s dužnosti predsjednika 2019. godine.

 

Nije izravno spomenuo Nazarbajeva.

 

"Odlazi, starče!"

 

Bivši predsjednik (81) nije viđen u javnosti od početka prosvjeda zbog kojih je Tokajev u srijedu prihvatio ostavku vlade.

 

Time je Nazarbajev definitivno gurnut na marginu.

 

Riječ je o bivšem čelniku Komunističke partije koji je bio predsjednik Kazahstana gotovo tri desetljeća od proglašenja neovisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

 

Nije poznato hoće li to biti dovoljno prosvjednicima, od kojih su neki izvikivali "Odlazi, starče!", što je tradicionalan slogan protiv Nazarbajeva.

 

Tokajev je prije toga uklonio Nazarbajevog nećaka s dužnosti drugog čovjeka Odbora za nacionalnu sigurnost, nasljednika sovjetskog KGB-a.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI