Zvanično

Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banjaluke

Front 05.01.22, 15:58h

Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banjaluke
Ova informacija je obavljena na zvaničnoj stranici Ministarstva finansija SAD-a i riječ je o proširenim sankcijama na pojedince i firme iz Bosne i Hercegovine

 

 

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država proširilo je listu sankcija koje se odnose na radnje povezane s korupcijom, a od danas na toj listi su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banje Luke.

 

Kako je kratko navedeno u obrazloženju takve odluke, na zvaničnoj web stranici Ministarstva finansija SAD-a, Alternativna televizija dodana je na listu zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

 

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković ranije danas je na pres-konferenciji potvrdila da bi sankcije za pojedince iz BiH trebale biti objelodanjene danas, ali je navela da bi oni koji ih uvode trebali pojasniti detalje.

 

Dodala je da se dugo radilo na tome te je iznijela mišljenja da postoji usaglašen stav između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali to ipak neće biti kraj nego je u pitanju samo početak izricanja sankcija.

 

Rad državnih institucija u Bosni i Hercegovini u blokadi je od jula prošle godine, kada su predstavnici Republike Srpske odbili učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka jer je bivši visoki predstvanik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

 

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zatražile su deblokadu rada bh. institucija te opoziv odluke kojom se zabranjuje primjena izmjena Krivičnog zakona te odustajanje od primjene odluke o formiranju agencije za lijekove bh. entiteta RS kao i da se prekine s daljnjim aktivnosti o prijenosu nadležnosti s države na entitet.

 

Sve to uzokovalo je najveću političku krizu u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega je više međunarodnih dužnosnika govorilo o mogućnosti nametanja sankcija.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI