FOTO/ O roditeljstvu, ritualima i igri

Amna i Adnan Branković otvorili vrata svog doma u Sarajevu: Nur je jedno nasmijano, znatiželjno, veselo dijete...

Nedjeljni magazin 03.01.22, 20:16h

Amna i Adnan Branković otvorili vrata svog doma u Sarajevu: Nur je jedno nasmijano, znatiželjno, veselo dijete...
Amna i Adnan su, kroz igru s Nur, otkrili da su upravo igračke koje to po svojoj specifikaciji uopće nisu, njen omiljeni način igre

 

 

Izvor: bonjour.ba

Razgovarala: Dijana Ćavar

 

Kada Bonjour.čitatelje kroz Bonjour.ankete pitamo koje su to teme o kojima najviše vole čitati, vrlo često su one posvećene svakodnevnoj organizaciji, majčinstvu i Bonjour.zaviruje pričama te koje dobiju najviše spominjanja.

 

Prošli mjesec posjetili smo Amnu Džambić Branković, Adnana Brankovića i malenu Nur u njihovom obiteljskom domu u Sarajevu.

 

Amna je uz ubrzan radni tempo koji prati njene obveze u agenciji Via Media, jedno poslijepodne rezervirala za našu urednicu Dijanu Ćavar i fotografa Marka Jovančića.

 

Već pri ulazu u njihov dom, simpatije je privukla dječja ljuljačka koja visi u hodniku i koja je mjesto nastanka najslađih uspomena, kao i znatiželjna Nur koja je u objektivima i rasvjeti našla najzabavnije igračke.

 

Amna i Adnan su nam, kroz igru s Nur, otkrili da su upravo igračke koje to po svojoj specifikaciji uopće nisu, njen omiljeni način igre.

 

Amna nam je otkrila još par zanimljivosti o njihovim prvim mjesecima, naučenim lekcijama i izazovima s kojima se susrela.

 

Nur je nedavno proslavila prvi rođendan. Koje su lekcije koje si naučila uz nju u ovom periodu?

 

Naučila sam da je odgoj djeteta jedan potpuno novi svijet i da ga treba istražiti. Da slušam svoj instinkt i potrebe djeteta, jer nema jedinstvene formule i sve morate sami otkriti. I što je najvažnije, da uživam u svakom trenutku.

 

Tijekom našeg druženja, uvidjela sam da je radoznala, razigrana i da već ima izgrađene stavove o aktivnostima koji će biti dio njenog dana. Kako bi ju ti opisala?

 

Nur je jedno nasmijano, znatiželjno, veselo dijete, koje voli da se mazi, voli muziku, životinje i drugu djecu, ali voli i sama da istražuje i da nađe sebi zanimaciju. Puno pažnje joj je posvećeno, ali i ona zahtijeva puno pozornosti, a svjesni smo da je razvoj djeteta do prve godine prilično intenzivan. Jedan dan su joj zanimljive igračke, dok drugi dan želi samo da je vani u parku. Pratimo njeno raspoloženje i prilagođavamo se trenutnoj fazi kada testira sve oko sebe.  

 

Koliko je trudnoća utjecala na tvoje tijelo i um? Jesi li neke promjene i navike zadržala i nakon poroda?

 

Postala sam mnogo opuštenija kada su u pitanju stvari mimo djeteta i rijetko me šta može izbaciti iz takta. Jednostavno, prioriteti su se promijenili i ništa mi nije toliko važno osim nje. Što se tijela tiče, naravno da se je trudnoća mnogo toga promijenila, ali nikada me to nije brinulo, jer se vremenom sve vrati na svoje. Nisam pobornik rigoroznih dijeta, treninga odmah nakon poroda i slično, dala sam sebi vremena da se tijelo u potpunosti oporavi.

 

Koji su izazovi s kojim su se susrela u prvim danima druženja s bebom? Postoje li neke stvari koje si voljela da si znala? Što bi rado sebi rekla sada kada pogledaš unazad?

 

Zapravo sam shvatila da ništa ne znam. (smijeh) Mnogo je izazova bilo, od izazova sa spavanjem, dojenjem, bolova nakon poroda, buđenja svakih sat vremena da provjerim da li diše i slično. Sada znam da je to sve normalno i da se nisam trebala toliko brinuti, jer tek poslije slijede veće brige kada počnu otkrivati svijet oko sebe i kada ih ne smijemo ostaviti same na sekundu.

 

Koliko se, po tvom mišljenju, promijeni život kada postaneš mama?

 

Iz korijena. Dijete je na prvom mjestu i to je moj novi život. Razmišljam o njoj 24/7h - da li je jela, da li je raspoložena, da li je nešto boli, da li sam sve uradila kako treba, planiram zajedničke dane, itd. Osjećam veliku količinu straha, ali i nevjerojatnu količinu ljubavi i topline. Kako raste postajem opuštenija, ali sam odlučila da ću biti posvećena i da više nisam sebi najpreča. Roditeljstvo zahtijeva u potpunosti neki novi level emocionalnih, socijalnih i intelektualnih vještina.

 

amna-adnan-nur-brankovic

 

Jesi li dobila neki savjet o majčinstvu koji ti je bio posebno dragocjen?

 

Svi savjeti od roditelja i onda shvatiš da je tvoj način odgoja vrlo sličan onom odgoju koji si ti imao.

 

Imate li ti i Nur neke male rituale koje nikada ne preskačete?

 

Jutarnje razbuđivanje i večernje uspavljivanje, to je naše vrijeme za maženje.

 

Koje su njene omiljene igračke?

 

Sve što nije igračka. Naprimjer, maramice, neseser i slično. Uglavnom voli sve što ima više dijelova da to dalje reda i sklapa.

 

Što se po tebi treba naći u svakoj dječjoj sobi?

 

Dok su mali samo osnovne stvari, a poslije vjerujem neki njihov prostor koji će biti njihovo utočište.

 

Koja je lekcija koju si naučila o roditeljstvu od Adnana? Koji su rituali koje ne preskačete kao par?

 

Adnan je uključen u njen odgoj podjednako kao i ja i zna apsolutno sve što znam i ja. On je mnogo zabavniji od mene, tako da definitivno taj zabavni dio učim od njega.  Uglavnom kada nju navečer uspavamo, onda pogledamo neku seriju ili film.

 

Što se sada uvijek nalazi u tvojoj torbi kada izlaziš vani?

 

U mojoj torbi minimalno, ali u njenoj nosimo stvari kao da se selimo svaki put. (smijeh)

 

Kako ti puniš baterije na kraju dana? Kako uspijevaš 'uhvatiti' trenutak za sebe?

 

Iako je to rjeđe, ipak uspijem popiti kafu s prijateljicama, otići na feniranje, tretman ili shopping i bude mi dovoljno da malo sredim misli i da se posvetim sebi.
Mislim da su se sve mame navikle na konstantan umor i da rijetko kad napunimo baterije u potpunosti, ali si svjestan da je to novi način života i da si pristao na to. Na kraju dana, njihov osmijeh mijenja svaki umor.

 

Fotografije porodice Branković pogledajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/md)