Zbog nove nabavne cijene

Udar na džepove građana: Od danas skuplji gas u Istočnom Sarajevu. Čeka li ista sudbina i Kanton Sarajevo?

Biznis Klub 01.01.22, 16:05h

Udar na džepove građana: Od danas skuplji gas u Istočnom Sarajevu. Čeka li ista sudbina i Kanton Sarajevo?
Iz “Sarajevogasa” poručili su da sa najavljenim novim poskupljenjem i u slučaju da se ne nastavi sa subvencionisanjem dijela cijene prirodnog gasa, potrošače čekaju više cijene

 

 

Preduzeće ”Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo obavijestilo je svoje potrošače da im je njihov snabdjevač KJKP “Sarajevogas” Sarajevo, utvrdio novu nabavnu cijenu prirodnog gasa u iznosu od 0,705 KM po metru kubnom, koja će biti primjenjivana od danas.

 

Direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik rekao je Srni da je odluku o davanju saglasnosti o povećanju cijene gasa donijela Vlada Federacije BiH na jučer održanoj sjednici.

 

Krajišnik je naveo da će od danas, cijena gasa za domaćinstva sa PDV-om iznositi 0,96062 KM po metru kubnom, što je više za 8,74 posto u odnosu na dosadašnju cijenu koju su plaćali ovom preduzeću.

 

Za komercijalne i industrijske kupce cijena prirodnog gasa povećana je za 8,16 posto i sada iznosi 1,02375 KM po metru kubnom.

 

Krajišnik je naglasio da je cijena povećana samo zbog povećanja nabavne cijene gasa.

 

Podsjetimo da je od 1. januara 2022. godine najavljeno povećanje nabavne cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije u Federaciji BiH za 14,95% u odnosu na važeću cijenu. Zbog toga bi i potrošači u Kantonu Sarajevo ovaj energent od 1. januara 2022. godine mogli plaćati i za 40 posto više, saopšteno je ranije iz preduzeća “Sarajevogas”.
 

Kantonalno javno komunalno preduzeće “Sarajevogas”, glavni distributer gasa za ovaj Kanton Sarajevo saopštilo je 28. decembra da im je o povećanju cijene ovog energenta dan ranije rečeno na sastanku sa predstavnicima kompanije “Energoinvest” – ovlaštenog dobavljača gasa za ovaj entitet.

 

“Nabavna cijena prirodnog gasa od 1. novembra je veća za 23,5 odsto u odnosu na oktobarsku, što potrošači u Kantonu Sarajevo (KS) nisu osjetili zahvaljujući naporima Vlade KS, koja je osigurala sredstva za subvencioniranje dijela cijene prirodnog gasa do kraja tekuće godine”, navedeno je u tom saopštenju.

 

Iz “Sarajevogasa” poručili su da sa najavljenim novim poskupljenjem i u slučaju da se ne nastavi sa subvencionisanjem dijela cijene prirodnog gasa, potrošače čekaju više cijene.

 

Zato je uprava preduzeća predložila kantonalnoj Vladi da razmotri mogućnost nastavka subvencionisanja dijela cijene prirodnog gasa.

 

“Predstavnici ‘Energoinvesta’ su putem e-maila obavijestili Upravu ‘Sarajevogasa’ da ne mogu garantovati dnevne isporuke prirodnog gasa preko 1,2 miliona Sm3 za prvi kvartal 2022. godine za sve svoje kupce, što prema historiji potrošnje u zimskim mjesecima nije dovoljno za uredno snabdijevanje svih potrošača”, dodaje se u saopštenju.
 

U saopštenju se zaključuje upozorenjem – ako ne osiguraju dodatne količine prirodnog gasa tokom ekstremno hladnih dana, KJKP “Sarajevogas” neće moći da snabdije svoje velike potrošače, uključujući i KJKP “Toplane-Sarajevo”.

 

Gasnim tržištem u BiH upravljaju entiteti, Federacija BiH (FBiH) i Republika Srpska (RS).

 

Cijena gasa prema krajnjim potrošačima u Kantonu Sarajevo nije se mijenjala za novembar i decembar zato što je Vlada tog kantona subvencionirala razliku u cijeni gasa.

 

BiH se snabdijeva plinom putem Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje. Ruski gas trenutno stiže preko jedinog ulaznog terminala za BiH u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI