Najveći kršćanski praznik

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Božić

Lifestyle 25.12.21, 08:58h

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Božić
Papa Franjo predvodio je sinoć misu u bazilici Svetog Petra u Vatikanu te je tom prilikom pozvao sve vjernike na poniznost

 

 


Danas vjernici katoličke vjeroispovijesti širom svijeta obilježavaju najveći katolički blagdan Božić, rođenje Isusa Krista. Katolici su na misama ponoćkama dočekali Božić.


Papa Franjo predvodio je sinoć misu u bazilici Svetog Petra u Vatikanu te je tom prilikom pozvao sve vjernike na poniznost.


- Poruka rođenja je da se Bog ne uzdiže u veličini, nego se spušta u malenost - rekao je papa.


Istakao je da je osnovni izazov Božića pitati se da li vjernicimogu prihvatiti Božji način činjenja stvari.


- Dok se Bog snižava, mi pokušavamo postati veliki. Bog ne traži moć. Traži nježnu ljubav i unutrašnju malenost - poručio je.


Božić, zajedno s Uskrsom i Duhovima, spada među tri najveća kršćanska blagdana. Središnji čin proslave Božića je misa polnoćka, a taj se porodični blagdan uglavnom slavi u krugu obitelji i najbližih.


Božić je jedinstveni događaj rođenja Boga-Čovjeka kršćanski svijet slavi od davnina, a riječ Božić umanjenica je riječi Bog i prvotni naziv djeteta Isusa, koji je poslije prenesen i na sam blagdan Njegova rođenja.


Sam naziv Božić podsjeća da je blagdan Božića evanđeoska škola ljudskosti i čovječnosti pa iz njega struje odlike: pristupačnost, jednostavnost, susretljivost, povjerljivost, skromnost.


Zanimljivo je kako se Božić proslavlja i u Japanu kao službeni nacionalni praznik, iako Japan nije kršćanska zemlja. Tajvan neslužbeno proslavlja Božić jer je na taj dan 1947. godine potpisan Ustav Republike Kine.


U Meksiku je najzanimljivije djeci koja idu od vrata do vrata i bivaju pozvana da s povezom na očima razbiju pinjatu koja je ispunjena slatkišima. U Velikoj Britaniji slavlje počinje govorom kraljevske porodice u vrijeme ručka, dok se za večeru prvo služi puding koji je najčešće napravljen od šljiva. 


Šveđani proslavu počinju doručkom koji obavezno ima kašu od riže s cimetom.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI