Posljedice zaraze

Ljekari su kod male djece otkrili još jedan mogući simptom COVID-19

Lifestyle 24.12.21, 11:06h

Ljekari su kod male djece otkrili još jedan mogući simptom COVID-19
Ovaj odgođeni i promjenjivi klinički tok kod naših malih pacijenata u skladu je s nedavnim studijama na odraslima, koje pokazuju da se problemi s mirisom i okusom povezani s COVID-19 mogu razvijati i nestajati, a jedna trećina pacijenata može imati trajne simptome, kazali su ljekari

 

 

Iznenadno potpuno ili gotovo potpuno izbjegavanje krute hrane kod male djece može biti jedan od pokazatelja razvoja COVID-19 i posljedica je promjena u djetetovom čulu mirisa i okusa.

 

U radu kalifornijskih ljekara, objavljenom ove sedmice u časopisu "Pediatrics", opisano je dvoje male djece, oboje mlađe od 18 mjeseci, koji su iznenada razvili averziju prema krutoj hrani otprilike u vrijeme kada im je dijagnosticiran COVID-19.

 

Kada bi nešto i pojeli, odmah nakon toga zagušili bi se ili ispljunuli hranu.

 

Jedno je dijete, u isto vrijeme kad se razvila i odbojnost prema hrani, postalo iznenada osjetljivo i na miris bilo kojeg mirisnog proizvoda što je još jedan znak oslabljenog mirisa.

 

Šest do osam mjeseci nakon dijagnoze, oba mališana počela su podnositi čvrstu hranu, ali nijedan nije u potpunosti nastavio s unosom izvornih količina krute hrane.

 

- Ovaj odgođeni i promjenjivi klinički tok kod naših malih pacijenata u skladu je s nedavnim studijama na odraslima, koje pokazuju da se problemi s mirisom i okusom povezani s COVID-19 mogu razvijati i nestajati, a jedna trećina pacijenata može imati trajne simptome – kazali su ljekari.

 

Na temelju tih ograničenih podataka zaključili su da bi averzija prema hrani kod male djece koja još ne govore trebala biti znak da ih treba testirati na prisutnost virusa SARS-CoV-2.

 


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI