OMER ČEVRA/ NEVENKA TROMP EKSKLUZIVNO POTVRDILA

Bakire, znao si! I namjerno sabotirao Reviziju presude za genocid protiv Srbije?! Da se zauvijek opere...


21.12.21, 15:43h

 

 

Sinoćni intervju Nevenke Tromp na N1, poznate profesorice na Katedri za Istočnoevropske studije na Univerzitetu u Amsterdamu, koja je više od deset godina radila kao vodeći istraživač u Tužilaštvu Haškog tribunala (ICTY), od čega zadnje četiri kao šef tima u predmetima protiv Karadžića, Mladića, Perišića i Simatovića, ostavio me je u šoku, te mi konačno dao kredibilan odgovor na pitanje - da li je Bakir Izetbegović namjerno sabotirao Reviziju presude za genocid protiv Srbije, kako bi time pomogao Srbiji da se zauvijek opere od svoje historijske i doživotne ljage koja je trebala vječno kao upozorenje budućim generacijama lebditi iznad nje, ili je to samo bila slučajna greška nesposobnih diletanata, a kakvih u Bakirovom najbližem okruženju sigurno nije manjak?!


Nevenka Tromp ekskluzivno je iznijela kako je Bakir apsolutno imao sve informacije i nije ništa po tom pitanju učinio


- To nikako nije slučajni propust - odgovorno tvrdi žena, koja je zbog činjenice da je bila dugogodišnji šef istraživačkog tima u predmetima protiv Karadžića, Mladića, Perišića i Simatovića, imala pristup svim dokazima koje je BiH mogla koristiti u postupku Revizije, kako bi se i pravno dokazalo što smo svi mi Bosanci i Hercegovci doživjeli i svjedočili, a to je državna odgovornost Srbije za agresiju i genocid u Srebrenici, jer je nesporna činjenica da je Srbija direktno učestvovala nesebičnom podrškom kako u moralnom, tako i u materijalnom smislu u agresiji i ratnim dejstvima u BiH.

 

"Od 2017. godine, od kad je propala Revizija, vidite proces ubrzanog odvajanja RS-a, koja čeka moment u međunarodnom kontekstu da počne sa secesijom RS i pripajanjem sa Srbijom, a to se u ovom trenutku upravo dešava"


Njena tvrdnja da se "ona lično sa još dva poznata advokata iz Velike Britanije našla sa Izetbegovićem u njegovom Kabinetu, čak dvije godine prije zadnjeg datuma za predaju Revizije, gdje mu je detaljno nacrtano šta bi trebao uraditi, od čega on nije apsolutno ništa učinio”, jer niko nije ni kontaktirao Haški sud da se provjere novi dokazi koji su se između 2007. i 2017. godine pojavili, potpuno baca novu i ogoljenu sliku na cijelu priču oko Revizije, koju sada sasvim kredibilno i legitimno možemo nazvati najvećom izdajom bošnjačkog naroda i BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u kojem se pola države poklonilo rukovodstvu koje je stajalo iza genocida!


- Ako kažete svom narodu kad istekne revizija da ste sve pokušali, a da tu nije bilo ničega novog od dokaza, to neće biti istina, jer niste nas u Haškom tribunalu ni kontaktirali kako bi Vam pokazali šta mi sve imamo. Tek 2016. godine počinje da se prave prvi koraci oko Revizije, iako su znali da šta god budu u njoj napisali, ta revizija je zasnovana na tome da je državni agent Sakib Softić koji je bio agent u prvostepenom procesu, i znali su da bilo šta predato neće moći pravno zaživjeti jer Sakib Softić nije imao pravni legitimitet za predaju Revizije, a kada Revizija prestane, Srpska strana ima sve adute u svojim rukama, i ništa ih više ne može zaustaviti. Rekli smo Izetbegoviću šta treba uraditi, tri advokata u tri pisma su ga obavijestili da se neće tako moći. Zamislite da je poslije Presude iz  2007. godine bošnjačko političko rukovodstvo ovako reklo - stavit ćemo sve naše resurse u pogon da bi došlo do revizije te presude iz 2007. godine i 2017. ćemo podnijeti podnesak, znamo da će trajati još deset godina, ali ćemo tim cijelo vrijeme govoriti i RS i svijetu da postoji mogućnost da ćemo dokazati državnu odgovornost za genocid na području BiH! Na neki nevjerovatan način to se nije desilo i to samo osnažava srpsku stranu. U to vrijeme i Srbija i Beograd i RS su jako bili nervozni zbog genocida. Bošnjačko rukovodstvo kojem je to od velike važnosti ne samo zbog žrtava, nego zbog države, oni to nisu napravili i povijest im to neće zaboraviti! I vidite sada, od 2017. godine, od kad je propala Revizija, vidite proces ubrzanog odvajanja RS-a, koja čeka moment u međunarodnom kontekstu da počne sa secesijom RS i pripajanjem sa Srbijom, a to se u ovom trenutku upravo dešava - po prvi put u javnost iznosi Nevenka Tromp u razgovoru za N1. 

 

Nevenka Tromp je ovim TV svjedočenjem ogoljela nesposobni i izdajnički bošnjački politički vrh. Dakle, Bakir je znao! Zašto je svjesno odlučio da sruši Reviziju i kakav se interes krije iza tog poteza, to najbolje on zna


Ne bi me nimalo iznenadilo da ženu, istražiteljku Haškog suda, SDA botovi sutra već proglase saradnicom UDBE ili KOS-a, četnikušom ili srpsko-ruskom plaćenicom koja radi na podjeli BiH i slabljenjem bošnjačkog faktora. To je propagandna matrica i demagogija koja je dugi niz godina davala dobre rezultate.  


Nevenka Tromp je ovim TV svjedočenjem ogoljela nesposobni i izdajnički bošnjački politički vrh. Dakle, Bakir je znao! Zašto je svjesno odlučio da sruši Reviziju i kakav se interes krije iza tog poteza, to najbolje on zna. Ali činjenice idu u prilog svemu što govori Nevenka Tromp, bez obzira na smješna opravdanja koja je dao narodu o tome kako ga je savjetnik prevario, inače savjetnik kojeg je kasnije nagradio pozicijom zamjenika državnog ministra Bosne i Hercegovine! 


Ima jedna anegdota koju sam čuo od jednog navijača bh. Fanaticosa. Kada je bh. fudbalska reprezentacija igrala kvalifikacioni meč, da li je protiv Estonije ili Litvanije, koji je trebao biti odlučujući za neko prvenstvo, tada je došla masa navijača na gostujući stadion, a jedan od domaćih navijača je pitao našeg navijača jesu li oni normalni, toliko hiljada kilometara su prešli u tolikom broju i opet navijaju ovako srčano za svoju zemlju.


Na to mu je bh. navijač odgovorio - burazeru, ti si svoju državu dobio jednim potpisom, a ja sam za svoju dao dva brata! 


Nakon potpunog razotkrivanja i demaskiranja Izetbegovićeve izdaje, jasno je da je car go. Građani, a posebno Bošnjaci, se moraju upitati, da li su vrijedili svi ti životi svakog tog brata, da bi na kraju živjeli u Bakirovom begovatu na 23% nekadašnje Republike BiH, koji će, kako stvari idu, u skorijoj budućnosti postati ne samo faktičko nego i pravno formalno stanje!
 

 
Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)
 
 
 
 


BLIN
KOMENTARI