VIDEO/ NEVENKA TROMP OTVORENO : KUDA VODI SITUACIJA U BIH?

Imamo četiri scenarija... Vojska RS je pokazala da nije sposobna za pobjedu u ratu! Ne vodi rat oružje, nego ljudi!

Front 18.12.21, 20:56h

Imamo četiri scenarija... Vojska RS je pokazala da nije sposobna za pobjedu u ratu! Ne vodi rat oružje, nego ljudi!
Ako se iz RS-a pripremaju na takvo nešto, 50%-50% je uspjeha! Rusija se nikad nije odazvala da Srbiji pomogne vojno - naglašava prof. Nevenka Tromp u razgovoru za CD

 

 

Profesorica Nevenka Tromp, nekadašnja istraživačica u Haškom tribunalu i bivša saradnica haškog tužioca Geoffreya Nicea, te dobara poznavalac političkih prilika u Bosni i Hercegovini, ali i na balkanu, gostovala je večeras u Centralnom dnevniku na Face TV, gdje je govorila o trenutnoj situaciji u BiH i mogućim scenarijama razvijanja trenutne situacije.

 


- Iznijela sam četiri scenarija, jedan je budućnost BiH sa promjenom granica i budućnost BiH bez promjena granica! Imamo scenarij jednostranog proglašenja samostalne RS i taj scenarij bi mogao dovesti do oružanih sukoba! - smatra Tromp.


- Oružane snage svake države imaju dužnost štititi granice! Neko može početi izazvati sukob, ali Vojska RS je pokazala da nije sposobna za pobjedu u ratu! Ne vodi rat oružje, nego ljudi! Ako se iz RS-a pripremaju na takvo nešto, 50%-50% je uspjeha! Rusija se nikad nije odazvala da Srbiji pomogne vojno! - dodaje.


Također navodi i da "nema pomaka niti rješenja u BiH bez uključena međunarodne zajednice"! Ističe da međunarodna zajednica prije rata, za vrijeme rata i sada je potpuno drugačija!


- Treba lobirati u pravim centrima moći! Velika Britanija ima svoju logiku zašto i kako se uključiti u nešto! Postoje tri prioriteta u vanjskoj politici bilo koje zemlje: prosperitet, sigurnost i ljudska prava - pojašnjava Nevenka Tromp te navodi:


- Velika Britanija se neće aktivirati oko pomoći BiH samo zbog genocida! Postoji mogućnost novog izbijanja sukoba! Ali taj sukob neće se ticati samo BiH i Balkana, to će biti jedno veliko EU pitanje!


Više detalja u video snimku razgovora...

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI