16. izdanje privodi se kraju

Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama

Kultura 17.12.21, 12:16h

Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama
Mayerov film bavi se kolektivnim životom u tehno posredovanoj stvarnosti, negdje na granici američke pop-kulturne znanstvene fantastike 80-ih i našeg vremena

 

 

 

Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala i njegovo drugo online izdanje privode se kraju, a proteklih 17 dana obilježilo je prikazivanje filmova u čijem je fokusu "era masovnih izumiranja i bioloških brisanja, odnosno era u kojoj se prekida ljudsko iskustvo života".

 

Tako je 16. izdanje Festivala bilo o osjećajima i iskustvima svijeta predstavljenom kroz kolektivnu spiralu, oblikovanu feminističkim akcijama, ekološkim intervencijama kao i borbom za zajedničku, kolektivnu budućnost.

 

Ovogodišnji film zatvaranja Festivala je posthumanistički rad Izvanzemaljske ekologije (Retroflektori: astronaut, robot, vanzemaljac), nakon kojeg slijedi razgovor između režisera Rala Mayera i Adrianne Quene programske selektorice ove filmske smotre.

 

Mayerov film bavi se kolektivnim životom u tehno posredovanoj stvarnosti, negdje na granici američke pop-kulturne znanstvene fantastike 80-ih i našeg vremena.

 

Riječ je o radu koji je teorijsko koliko i kinematografsko djelo, koje zagovara mogućnost gledanja filma ne samo kao metodologije proučavanja svijeta već i stvaranja svijeta, sa sveobuhvatnom idejom o važnosti bivanja zajedno, postavlja pitanje: zajedno s kim? u traganju za svijetom zajedništva.

 

Film je čin intimnog, ličnog promatranja i refleksije, studija zajedničkog prostora i vremena, a Pravo Ljudski se aktivno transformisao kao prostor suživota, cjelina koja stvara veze; figure međuzavisnosti i prijemčivosti uživo, kao i online, navodi se u saopćenju za javnost Pravo Ljudski Film Festivala.

 

Iz Festivala se raduju ponovnom susretu naredne godine, te se posebno zahvaljuju svim saradnicima i volonterima festivala, kao i partnerima i donatorima: National Endowment for Democracy, Ministarstvu kulture i sporta KS, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ambasada Brazila u Sarajevu, Ambasada Španije u BiH, Austrijski kulturni forum Sarajevo, Filmski Centar Sarajevo, Crosscuts, The Situated Ecologies Platform, KTH University, Route WB6, Regional Youth Cooperation Office - RYCO, Institut za razvoj mladih KULT, Five Stars Film Distribution, Sarajevski kiseljak, Vinogradi Nuić, Office shop, Franz Ferdinand Hostel Sarajevo, Metromedia, BHRT, Radio Sarajevo, Oslobodjenje, DANI, O Kanal, Fashion.Beauty.Love, Duart Platform, SEEcult, Гледај.мк, Balkan Art Scene, Ubiquarian, Revija Ekran.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI