U organizaciji Fondacije za kinematografiju Sarajevo

Dodijeljena priznanja filmskim radnicima za doprinos razvoju bh. kinematografije

Kultura 16.12.21, 14:08h

Dodijeljena priznanja filmskim radnicima za doprinos razvoju bh. kinematografije
Radi se o, kako su kazali, ljudima koji su zaslužni za filmsku industriju BiH, i koji su nesebičnim angažmanom i entuzijazmom obilježili zlatno vrijeme bh. kinematografije

 

 

U organizaciji Fondacije za kinematografiju Sarajevo, danas je upriličena svečana dodjela priznanja filmskim radnicima za doprinos razvoju bh. kinematografije.


Dobitnici tog prestižnog priznanja su - Fahrudin Rizvanbegović, Gavrilo Grahovac, Sulejman Soldin, Jasmin Dodik, Ibrahim Žunić, Vlado Hlobil, Mato Knežević, Mustafa Mustafić, Aziz Arnautović, Safet Kutlovac i Sejdalija Kutlovac.


Sudionike svečanosti su pozravili i čestitke laureatima uputili - predsjednik i član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Antonio Beus i Emir Hadžihafizbegović, istaknuvši kako se radi o prvoj dodjeli priznanja ove vrste, uz uvjerenje da će to prerasti u tradicionalnu aktivnost.


Radi se o, kako su kazali, ljudima koji su zaslužni za filmsku industriju BiH, i koji su nesebičnim angažmanom i entuzijazmom obilježili zlatno vrijeme bh. kinematografije.


Čelnici Fondacije su u tom kontekstu potcrtali spremnost da i nadalje istrajavaju na promoviranju vrijednosti bh. kinematografije i njeguju kulturu sjećanja na protagoniste u tom značajnom kulturnom segmentu.


Namjera Fondacije za kinematografiju Sarajevo je, kako je rečeno, da se i na ovaj način oda priznanje zaslužnim filmskih radnicima iz svih grana proizvodnje i prikazivanja filma, te da se skrene pažnja na njihov životni i profesionalni doprinos u toj oblasti.


Nakon svečane dodjele upriličena je projekcija dokumentarnog filma Mustafe Mustafića “Slike iz života BH filma“, a potom i prigodan koktel.


Bosanskohercegovačka kinematografija tokom 74 godine postojanja slovi za jednu od najplodonosnijih kinematografija Evrope i svijeta, o čemu svjedoči niz vrhunskih filmskih ostvarenja, kao i brojna priznanja koje su bh. filmski stvaraoci osvojili na prestižnim međunarodnim smotrama.


O tome, između ostalog, svjedoči bh. film “Ničija zemlja”, reditelja Danisa Tanovića, koji je dobio Oskara za najbolji strani film na 74. dodjeli za najbolji film u 2001. godini, 24. marta 2002. u Kodak teatru (Hollywood, California).


Kako je poznato, film "Quo vadis, Aida" nedavno je proglašen najboljim evropskim filmom 2021. godine u Berlinu na dodjeli 34. Evropske filmske nagrade.


Istovremeno, nagrade su dobile Jasmila Žbanić i glavna glumica Jasna Đuričić, koje su proglašene najboljom evropskom rediteljicom/glumicom.


Film "Quo vadis, Aida" bio je nominovan i za Oskara – najprestižniju nagradu američke filmske akademije i dvije nagrade BAFTA-e, a osvojio je niz drugih nagrada.


(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI