Reforma Ustava BiH i Izbornog zakona

SDP BiH odlučuje o zamrzavanju učešća u pregovorima: Ne želimo biti saučesnici...

Front 15.12.21, 15:15h

SDP BiH odlučuje o zamrzavanju učešća u pregovorima: Ne želimo biti saučesnici...
Najava ovakvog koraka motivisana je činjenicom da je država suočena sa kontinuiranim antiustavnim i antidejtonskim djelovanjem većine u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kojim se podriva suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDP-a

 

 

Najava Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine o mogućem zamrzavanju učešća u daljnjim pregovorima izazvala je interes javnosti i brojne upite medija.

 

- Zato koristimo priliku da obavijestimo javnost da će na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva biti donesena odluka o budućem učešću, odnosno neučešću, u pregovorima o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona.

 

Najava ovakvog koraka motivisana je činjenicom da je država suočena sa kontinuiranim antiustavnim i antidejtonskim djelovanjem većine u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kojim se podriva suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Nastavak učešća u pregovorima bi, za nas u SDP BiH, predstavljao saučesništvo u stvaranju privida normalnosti trenutnog stanja.

 

Smatramo da je Izborni zakon izuzetno važno političko pitanje, ali da zaštita ustavnopravnog poretka u ovom trenutku predstavlja prioritet. Ne želimo svojim odlukama praviti pritisak na druge političke aktere, ali SDP ne želi svojim budućim učešćem u pregovorima u ovim okolnostima biti saučesnik u kupovini vremena za secesionističke projekte pred kojima dio i domaće javnosti, ali i međunarodne zajednice (ne)svjesno zatvara oči.

 

Takva odluka SDP BiH bila bi povučena nakon što uzroci i posljedice neustavnog djelovanja budu otklonjeni, a institucije počnu funkcionisati normalno. Naravno da bi do tada učestvovali u razgovori - saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI