UVJEREN DA ĆE RTS PRIKAZATI 'AIDU'

Bazdulj poručio Jasmili Žbanić: 'Kad Ceca zapjeva na Ilidži, a Sarajevo objavi Handkeovu knjigu, onda možemo…'

Kultura 15.12.21, 12:46h

Bazdulj poručio Jasmili Žbanić: 'Kad Ceca zapjeva na Ilidži, a Sarajevo objavi Handkeovu knjigu, onda možemo…'
Bazdulj dodaje da se Beograd od ostalih glavnih gradova nekadašnjih jugoslovenskih republika razlikuje i po tome što je otvoren i da čuje stavove i vizije umjetnika i intelektualaca koji se drastično razlikuju od dominantne matrice u samom Beogradu

 

 

Kontroverzni književnik i novinar Muharem Bazdulj kazao je da je uvjeren da će film Jasmile Žbanić ‘Quo Vadis Aida’ biti prikazan na RTS-u, državnoj televiziji Srbiji.

 

On je upitan da prokomentira izjavu Žbanić o tome da će ‘rat biti završen’ onog trenutka kada se film prikaže na državnoj televiziji Srbije.

 

Kad neka sarajevska izdavačka kuća objavi neku knjigu Petera Handkea, kad filmski festival u Zagrebu organizuje retrospektivu filmova Emira Kusturice uz autorovo prisustvo, kad na Ilidži (opet) nastupi Ceca, a u Velikoj Gorici Bora Đorđević, onda možemo da sjednemo i razgovaramo ko ne želi da se rat završi, rekao je za Nova.rs pisac i član UO RTS-a Muharem Bazdulj.

 

Povodom izjave rediteljke Jasmile Žbanić da bi prikazivanje filma “Quo vadis, Aida?” na RTS-u značio kraj rata, i zahtjeva Regionalne akademije za razvoj demokratije da se najbolji evropski film za 2021, prikaže na javnom servisu, kontaktirali smo direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednicu zabavnog programa te kuće Oliveru Kovačević, međutim, nismo dobili nikakav odgovor.

 

Pisac i član Upravnog odbora RTS-a Muharem Bazdulj, odgovorio je na naše pitanje u vezi sa konstatacijom Jasmile Žbanić, ali prvo se dotakao svoje uloge na RTS-u.

 

– Najpriije jedna principijelna stvar. Odluke koje se tiče programa RTS-a ne spadaju u ingerencije Upravnog odbora. To je strašna zabluda i to je kao da pitate predsjednika nekog fudbalskog kluba zašto je šef stručnog štaba odlučio da u nekoj utakmici taktiku postavi ofanzivno ili defanzivno. Predsjednik bira trenera, ali taktiku bira trener. Tako i ovdje, UO bira direktora i urednike, ali im se ne miješa u posao. UO može da smijeni direktora, ali ne može da mu naredi da u program pusti ovaj ili onaj sadržaj. Stoga, odgovaram vam kao građanin, pisac, novinar, koji je, između ostalog, i član Upravnog odbora RTS-a.

 

Bazdulj ne misli da bi prikazivanje filma “Quo Vadis, Aida“ na RTS-u označilo kraj rata, pošto se kraj rata već desio u Dejtonu prije 26 godina.

 

– Takođe, ja sam uvjeren da će u predstojećim nedjeljama i mesecima, film “Quo Vadis, Aida“ biti prikazan na RTS-u. Prošlogodišnji dobitnik nagrade Evropske filmske akademije (danski film „Još jedna runda“) prikazan je na RTS-u krajem aprila ove godine, pa bih barem sačekao kraj aprila iduće godine prije nego bih spekulisao o cenzuri.



Bazdulj dodaje da se Beograd  od ostalih glavnih gradova nekadašnjih jugoslovenskih republika razlikuje i po tome što je otvoren i da čuje stavove i vizije umjetnika i intelektualaca koji se drastično razlikuju od dominantne matrice u samom Beogradu.

 

– Ovdje je bilo moguće objaviti Mahmutćehajićevo „Andrićevstvo“, prikazivati filmove Bernara Anri Levija, organizovati koncerte Dina Merlina ili Jasenka Houre, i tako dalje, i tome slično. Kad neka sarajevska izdavačka kuća objavi neku knjigu Petera Handkea, kad filmski festival u Zagrebu organizuje retrospektivu filmova Emira Kusturice uz autorovo prisustvo, kad na Ilidži (opet) nastupi Ceca, a u Velikoj Gorici Bora Đorđević, onda možemo da sjednemo i razgovaramo ko ne želi da se rat završi – zaključuje Muharem Bazdulj.

 

(DEPO PORTL/rm)

BLIN
KOMENTARI