Nakon trijumfa bh. filma 'Quo Vadis, Aida?'

Večeras na BHT1 intervju sa evropskom rediteljicom 2021. godine Jasmilom Žbanić

Kultura 14.12.21, 12:38h

Večeras na BHT1 intervju sa evropskom rediteljicom 2021. godine Jasmilom Žbanić
Konkurenti našem filmu su bili "Odjeljenje broj 6" finskog redatelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski "Otac" Floriana Zellera, "talijanska Božja ruka" Paola Sorrentina i francusko-belgijski "Titan" Julie Ducournau

 

 

U programu BHT1 večeras u 19.25 sati pogledajte intervju sa evropskom rediteljicom 2021. godine Jasmilom Žbanić

 

Govorimo o trijumfu bosanskohercegovačkog filma "Quo Vadis, Aida?" na Evropskoj filmskoj nagradi u Berlinu, čiji je koproducent i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine.

 

Najbolja evropska rediteljica govoriće o emocijama i reakcijama nakon što je film dobio tri evropska Oscra i to: Jasmila Žbanić za najbolju evropska rediteljicu, Jasna Đuričić za najbolju glumicu, a kao kruna svega i nagradu za najbolji film u ovoj godini.

 

Konkurenti našem filmu su bili "Odjeljenje broj 6" finskog redatelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski "Otac" Floriana Zellera, "talijanska Božja ruka" Paola Sorrentina i francusko-belgijski "Titan" Julie Ducournau.

 

Prenos dodjele nagrada mogli ste pratiti i u direktnom prenosu na Televiziji Bosne i Hercegovine, a film je do sada dva puta emitovan samo u našem programu.

 

Evropske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Evropska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

 

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale "Felix Awards".

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI