KAKO ĆETE JE PREPOZNATI

Iako rijetka, postoji i alergija na seks: Jedan iznenadni simptom... I oralni seks može biti vrlo neugodan

DEPO PLUS 13.12.21, 14:49h

Iako rijetka, postoji i alergija na seks: Jedan iznenadni simptom... I oralni seks može biti vrlo neugodan
Ako osjetite bilo koji od navedenih simptoma, posavjetujte se sa svojim liječnikom

 

 


Moguće je imati alergijsku reakciju nakon seksa s muškarcem zbog alergije na spermu. To rijetko stanje često se pogrešno dijagnosticira kao vaginitis, gljivična infekcija ili spolno prenosiva bolest. 


Prema Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu tehnički naziv je preosjetljivost na sjemenu plazmu i to je zapravo reakcija na proteine u složenoj tekućini koja nosi spermije. 


Ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma, posavjetujte se sa svojim liječnikom, piše Živim.hr.


ŽARENJE, OTEKLINA I CRVENILO


Alergija na spermu može se pojaviti čim vaš partner ejakulira, a možete osjetiti žarenje, crvenilo, oticanje... Alergija na spermu ipak nije jedini krivac za takve simptome, stoga razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi prije postavljanja dijagnoze isključio druge alergije kao što su reakcije na kondome, spermicid ili mirisne tampone te spolno prenosive infekcije.


SVRBEŽ


Svrbež vagine najčešći je simptom gljivične infekcije, no ako ga ne prati sirasti iscjedak i svrbež se pojavljuje tek nakon seksa, pitajte svog ginekologa o alergiji na spermu.


IZNENADNI SIMPTOM


Postoji mogućnost da vaša antitijela reagiraju na jedan određeni protein u spermi novog partnera, što je također razlog zašto ovu alergiju može biti tako teško dijagnosticirati. Budući da je reakcija specifična za proteine u spermi vašeg partnera, liječnik vas može desenzibilizirati na partnerovo sjeme umetanjem male količine sjemene tekućine u vaginu ili davanjem injekcija s proteinima sperme. Međutim, nije svaki alergolog opremljen svom opremom za liječenje pa pitajte za preporuke.


SIMPTOMI SAMO NAKON SEKSA BEZ ZAŠTITE


Ako ste alergični na lateks, simptomi bi se pojavili samo ako vaš partner koristi kondom. S preosjetljivošću na spermu događa se suprotno: simptome biste dobili samo ako ste imali odnos bez kondoma. Ako pokušavate zatrudnjeti s partnerom i tretmani desenzibilizacije ne djeluju, uzorak sjemena može se tretirati u laboratoriju za neplodnost kako bi se uklonila plazma koja uzrokuje reakciju, nakon čega slijedi inseminacija.


ORALNI SEKS TAKOĐER MOŽE BITI NEUGODAN


Bol, oteklina, crvenilo i mjehurići u ustima nakon oralnog seksa mogu biti znak alergije na spermu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI