Ramiz Salkić, potpredsjednik RS

'Hitno zaustaviti radove na hidroelektrani Buk Bijela! Tu je masovna grobnica'

Front 12.12.21, 14:27h

'Hitno zaustaviti radove na hidroelektrani Buk Bijela! Tu je masovna grobnica'
Ako se nastave pripremni radovi, oni se mogu tretirati i kao akt trajnog skrivanja lokacija masovnih grobnica i onemogućavanje porodica u pronalasku nestalih osoba. Zbog toga je neprocjenjivo važno da dođe do obustave radova, poručio je Salkić

 

 

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić pozvao je Institut za nestale osobe i Tužilaštvo BiH da obustave radove na pripremi terena za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, s obzirom da je na toj lokaciji ekshumirano više desetina ubijenih Bošnjaka.

 

Salkić je također istakao da udruženja koja traže nestale Bošnjake imaju informacije da se upravo na toj lokaciji nalazi masovna grobnica koja krije tijela Fočaka ubijenih u logoru KPD u Foči početkom 1992. godine.

 

- Ako se nastave pripremni radovi, oni se mogu tretirati i kao akt trajnog skrivanja lokacija masovnih grobnica i onemogućavanje porodica u pronalasku nestalih osoba. Zbog toga je neprocjenjivo važno da dođe do obustave radova - poručio je.

 

Salkić očekuje brzu reakciju Tužilaštva i sprječavanje trajnog skrivanja istine i onemogućavanje pronalaska tijela ubijenih Bošnjaka Foče, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI