Pavle Pavlović/ Šimike covid ministra

Pokušavam da skužim Huge De Jonga, da li šare na svojim cipelama spaja sa statističkim korona brojevima?!


12.12.21, 16:45h

 

 

Uhvatio sam sebe kako jedva čekam suđenje oko onih respiratora u Sarajevu i press konferencije oko korone i raznih covida u Den Hagu.


U Šeheru se nadam ponovnim modnim revijama pred onim velikim sudom kada zaredaju lijepe advokatice premijera i planinara Novalića i onog meštra za maline, kao i onog mahera za civilnu zaštitu. Tada na ekranu promiču jedinstvene, uzbudljive top kreacije, za obične sarajevske dame, preskupih komada unikatne garderobe, blješte svjetske boje, sijevaju visoke štikle i izazovne čarapice, ili pribijene pantalonice.


Kada vidiš ljepotu, šarm i privlačnost tih majstorica za paragrafe i krivične zakonike bude ti krivo što ponekada nisi optužen. A onda se uplašeno pitaš šta bi bilo kada bi se našao pred strogim figurama u sudačkim togama. Odakle ti nafaka da platiš pomoć misica zakonskih ćitaba. Propala bi ti šansa da u praksi provjeriš istraživanja nekih engleskih znanstvenika što kazuju da ljepši optuženici, sa naočitim odvjetnicama ili odvjetnicima, u prosjeku dobijaju blaže kazne nego oni manje lijepi nesretnici što su se sa istim (zlo)djelima sudarili sa zakonima.


Sada sam siguran da će tako proći i uvaženi prvi čovjek Vlade federacije BiH. Em je feš, čovjek u liniji, em neke drugarice za njim uzdišu, a kompletnu sliku pred tužiocima i sudskim vijećim zaokružuju mu, pardon, ukrašavaju gospođe i gospođice braniteljice. Ma, nešto mislim, ne trebaju ga ni braniti. Samo neka lijepo sjede i nježnim osmjesima razbijaju turobnu atmosferu koja vlada u svakoj sudnici.


Uz takav buket mode i ljepote kazne se lakše podnose. Zato se ja za g. Novalića i mister Malinara i ne plašim. Jer, kome danas pomažu ti respiratori. Ustvari, najkorisniji su kada nisu uključeni!


...A, što nestrpljivo čekam te konferencije u Den Hagu, gdje bi se trebao prepadati od svakodnevnog prosjeka od preko 20.000 zaraženih raznim varijantama COVIDA? Umjesto da tugujem što se i ja danas, sutra mogu naći u toj armiji što je pokleknula deltama, a evo sada i omikronima, ja se radujem nastupima velikog ministra za pandemije heer Huge De Jonga.


Uhvatim se, posebno ovih proteklih dana, kako ga najmanje gledam u lice, kao lijepe advokatice u Sarajevu, tako da nisam ni primjetio da pušta bradu, nego mi oči lete na niže. Zato sam ponekad ljut na nekakve govornice što sve pokrivaju, a i gospodin Hugo kao da je primijetio da takve katedre ne donose kompletnu njegovu pojavu i ugrožavaju dignitet ličnosti. Posebno kada mora ozbiljnog lica saopštavati da nam je sa koronom sve teže i teže i da nema više noćnih uživanja po kafanama. Dok o veselim, masovnim dočecima Nove godine možemo samo sanjati.


A, najveća vrijednost pojave jedinstvenog ministra je u razigranim bojama i dezenima njegovih šimika, cipela sa šiljastim vrhom, što doprinose da se i teška statistika zaraženih i umrlih, zbog koje je Kraljevina Holandija odavno obilježena tamnim crvenim kolorom na COVID kartama, doima kao dječija igra sa veselim klovnovima.

 

hugo-de-jong


Ministar Hugo De Jong, na radost nas u Niskoj zemlji, ima poseban ukus za obuću i nigdje se ne pojavljuje u crnim ili braun sjajnim cipelama, nego jedino u šarenim mozaicima šimi obuće, koju kao da su slikali Mondrian, Van Gog i drugi legendarni majstori kičice domovine lala i kanala.


I začudo taj modni krik je prihvaćen u svim sferama ovdašnje politike. Sa žarećim cipelama De Jong se slika i sa kraljem, najvišim svjetskim državnicima i sa običnom rajom. Uh, što bi ga kod nas sprašili staljinistički ozbiljni predvodioci nacionalnih stada. Morao bi paziti kakvu kravatu nosi, a kamoli cipele. Na kojima bi neki, gluho bilo, analizirali koliko je plave, crvene ili zelene boje.


Dok u Sarajevu odgađaju ona suđenja sa Novalićem i, na moju žalost, ponovne TV susrete sa prvim damama šeherske advokature, često mi se ukazuju šimike COVID ministra. Pokušavam da skužim da li on šare na njima spaja sa statističkim korona brojevima? Kako u NL ide stalno bi trebao biti u crvenim alarm cipelama, ali vidim da prevladavaju one s plavim smirujućim nijansama.


Dakle, ne pokušavaj uzalud se napirati da bi proniknuo u tajne vrištećih boja, kao što ne možeš proniknuti ni u tajne vražijih virusa. Igraj se sa kolorima kao što to radi i ovaj ministar. Jer, i on sve više zna da ti se gotovo isto piše primio ili ne primio vakcinu.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

        

(DEPO PORTAL/md)

 

 


BLIN
KOMENTARI