velike ambicije nove političke snage

Koalicija 'Država' najavljuje: Mi smo odgovor na Vučićev srpski svet i Milanovićevu jalijašku priču!

Front 09.12.21, 12:51h

Koalicija 'Država' najavljuje: Mi smo odgovor na Vučićev srpski svet i Milanovićevu jalijašku priču!
Nas okupljaju principi, vrijednosti, ciljevi, mladi, država, obrazovanje, znanje

 

 

 

U Sarajevu je danas predstavljena nova Koalicija Ddržava koju čine Platforma za progres, Nezavisni blok, Posavska stranka, pokret RED, pokret Valter, ali i nezavisni zastupnici i vijećnici. 

 

Predstavljen je i manifest Koalicije Države na kojem se radilo proteklih nekoliko mjeseci. 


Kako je rečeno država će uvijek biti iznad svakog pojedinca i svake politčke i druge organizacije. Manifest definiše principe i ciljeve djelovanja Koalicije Država.

 

Predsjednik NB Senad Šepić istakao je da je ovo prva koalicija koja nastaje u vremenu prije izbora.

 

„Naš cilj je funkcionalna i efikasna država za svakoga na svakom pedlju BiH. Moramo učiniti nešto konkretno da bismo vratili povjerenje građana u politiku. Koalicija Država je unutrašnji odgovor na destruktivnu i jalovu politiku vladajućih na raznim nivoima vlasti ali i na Vučićev srpski svet i Milanovićevu jalijašku priču koji moraju dobiti argumentirani odgovor.

 

Adis Arapović koji je osnovao Pokret Red kazao je kako danas podižu zastavu države. Istakao je da je koalicija okupljena oko zajedničke vizije bolje BiH, kao jedinstvene i nedjeljive i suverene države.

 

„Čovjek-građanin bit će nosilac slobode i suvereniteta, zajedništvo, mir i tolerancija, zaštita ustavnosti i vladavanja naša je vizija i temelje moderne države. Predugo smo taoci moći vladajućih stranaka, njihovih lidera i finansijskih centara moći. Koalicija Država je formirana za sve građane i građanke BiH, opredijeljena za izgradnju bolje BiH“, kazao je Arapović.

 

Nas okupljaju principi, vrijednosti, ciljevi, mladi, država, obrazovanje, znanje.

 

„Poštenje je cement koji će graditi BiH, zalažemo se za pošten odabir poštenih ljudi na svim javnim funkcijama, a posebno širenje prilika za mlade, njihov razvoj i ostanak u vlastitoj domovini. Sve je to naša odgovornost. Ustavni i ekonomski patriotizam, sekularno uređenje, te decentralizacija, te razvoj sela i gradova naša je vizija nove budućnosti. Vladavina prava umjesto vladavine pojedinaca, efikasno pravosuđe, organi, jednakost ostvarivanja prava, suprostavljanje kriminalu, korupciju, klijentelizmu“, kazao je Arapović.

 

Mirsad Hadžikadić kazao je da cilj vratiti dostojanstvo u politički diskurs.

 

„Država je osnov za rješavanje problema i građana. Životni standard je ugrožen za većinu građana na cijeloj teritoriji BiH bez obzira na etničku pripadnost. U BiH se ne vodi ideološka već vrijednosna borba. Ovdje se vodi borba onih koji nude znanje, poštenje kao ključ uspjeha i onih koji promoviraju kriminal nepotizam i osobno bogaćenje. Ne mogu krive vrijednosti izgraditi pravednu državu koja je pravedna i efikasna. Samo jaka i bogata država može građanim i narodima obezbijediti život koji zaslužuju. To je cilj koalicije Država", kazao je. 

 

Hadžikadić je pozvao sve stranke i pojedince koji vjeruju u iste vrijednosti da se pridruže Koaliciji Država.

 

(NAP, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI