TOPLO-HLADNI ODNOS

Hoće li Vučić zaista 'pustiti niz vodu' Dodika: 'Nevjerovatna je poniznost s kojom svake nedjelje trči u Beograd'

Front 09.12.21, 12:12h

Hoće li Vučić zaista 'pustiti niz vodu' Dodika: 'Nevjerovatna je poniznost s kojom svake nedjelje trči u Beograd'
Uprkos neizvjesnom odnosu, Dodik veliki dio vremena provodi upravo u Srbiji, a sa predsjednikom Vučićem se sastaje gotovo svake nedjelje

 

 

 

Iako je Milorad Dodik spreman na svaku mogućnost, pa i izdaju od strane velikog prijatelja, Vučić i dalje ima koristi od svog kolege. Iz tog razloga, međunarodna zajednica ne može da natjera predsjednika Srbije da žrtvuje Dodika, ocjenjuje za Nova.rs Aleksandar Trifunović, urednik portala "Buka".


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio se preko lobiste Ričarda Grenela da pomogne politički pad srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, javile su podgoričke „Vijesti“.


Međutim, Trifunović kaže da to nije realan scenario, makar u bliskoj budućnosti.


- Istorijska doslednost Srbije u odnosu prema Srbima iz Bosne i Hercegovine je uvijek bila jednostavna. Oni su tretirani kao graničari, neko ko treba da služi vojnim i političkim ciljevima Srbije, uvijek kao neka druga liga. To je nešto što niko ne može da demantuje. Dodik još uvijek treba Vučiću, ali je činjenica da od prvih dana svoje vladavine drugačije tumači Dodika, u zavisnosti od sagovornika iz međunarodne zajednice. Nekad je s njim dobar, nekad nije, taj toplo-hladno odnos je standard - smatra urednik „Buke“.


Uprkos neizvjesnom odnosu, Dodik veliki dio vremena provodi upravo u Srbiji, a sa predsjednikom Vučićem se sastaje gotovo svake nedjelje.


- Nevjerovatna je poniznost Milorada Dodika koji svake nedjelje trči na sastanke u Beograd, pitanje je šta taj čovjek uopšte radi u BiH. Ali, to govori u prilog tezi koju zastupam, a to je da je Dodik i dalje potreban Vučiću, a nema međunarodne zajednice koja će uspjeti da utiče na odluku da Vučić uradi nešto što će naškoditi njegovim ličnim političkim kombinatorikama. Ako bi se odrekao Dodika, to bi ga dodatno oslabilo u Srbiji, jer Dodik ima određenu vrstu popularnosti - kaže Trifunović.


Ukoliko zaista dođe do situacije u kojoj će Vućić žrtvovati Dodika zarad ličnih ciljeva, to neće predstavljati veliki udarac za člana Predsjedništva BiH, jer je, kako ističe Trifunović, on na sve spreman.


- Dodik je spreman na sve scenarije. To je čovjek koji je išao kod Miloševića po mišljenje, a pisao je pisma tom istom Miloševiću da odstupi i spasi svoj narod. On u svakom trenutku ima više scenarija koji mu omogućavaju da opstane, jasno bi znao kojim putem da pođe ukoliko Vučić zaista nešto uradi. Mnogo jasnije demonstrira tu saradnju sa Putinom od Vučića, što je isto poruka na koju će se stranu okrenuti - ocijenio je Trifunović za Nova.rs.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI