evo imena

SAD izrekle prve sankcije za Zapadni Balkan, na listi biznismeni bliski Vučiću

Front 08.12.21, 19:06h

SAD izrekle prve sankcije za Zapadni Balkan, na listi biznismeni bliski Vučiću
Navodi se i da je angažovan u šemi velikih razmjera za podmićivanje sa kosovskim i srbijanskim sigurnosnim zvaničnicima, koji su omogućili trgovinu narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije

 

 

 

Sjedinjene Američke Države objavile su nove sankcije pod kojim su, između ostalih, biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

 

Pomenuti biznismeni bliski su sa vladajućom strankom u Srbiji, SNS-om Aleksandra Vučića, a sam Radoičić je visokopozionirani predstavnik Srpske liste na Kosovu, prenose srbijanski mediji.

 

U obrazloženju se navodi da je Veselinović vođa organizovane kriminalne grupe i jedna od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu. Navodi se i da je angažovan u šemi velikih razmjera za podmićivanje sa kosovskim i srbijanskim sigurnosnim zvaničnicima, koji su omogućili trgovinu narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

 

Iz američke administracije ističu kako je organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića optužena za navodnu umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića u januaru 2018.

 

- Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, svi su navedeni u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu, odnosno zločinačkom poduhvatu - stoji, između ostalog u obrazloženju.

 

Na listi je, pored ostalih, Željko Bojić, bivši šef operative Policije Kosova za sjever, koji je kao i Milan Radoičić, bio dovođen u vezu sa ubistvom srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića. Za Bojićem tragaju kosovske institucije. Na listi je i Marko Rošić, optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, prenosi Radio Slobodna Evropa.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(RSE, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI