FOTO/ Inovativna tehnologija

Sarajevo među prvim gradovima u svijetu dobija mural koji prečišćava zrak, evo gdje će se nalaziti

Lifestyle 07.12.21, 20:13h

Sarajevo među prvim gradovima u svijetu dobija mural koji prečišćava zrak, evo gdje će se nalaziti
Mural, koji će biti oslikan u neposrednoj blizini sarajevske Katedrale, bit će tek jedan od nekolicine murala širom svijeta, oslikanih inovativnom pro-ekološkom tehnologijom

 

 

Općina Stari Grad, Grad Sarajevo i kompanija Philip Morris zaključili su danas Sporazum o realizaciji murala Unsmoke Sarajevo, prvog ove vrste u Bosni i Hercegovini, koji će biti urađen fotokatalitičkim bojama, specifičnim po tome što prečišćavaju zrak.

 

unsmoke-sarajevo-mural

 

Mural, koji će biti oslikan u neposrednoj blizini sarajevske Katedrale, bit će tek jedan od nekolicine murala širom svijeta, oslikanih inovativnom pro-ekološkom tehnologijom, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

 

Mural će biti urađen u okviru „Unsmoke your World“, globalne inicijative kojom kompanija Philip Morris želi podstaći dijalog o manje štetnim alternativama, ali i aktivnostima koje će okruženje osloboditi ne samo od duhanskog dima, već i svih negativnih uticaja sa kojima se svakodnevno susrećemo.

 

hadzibajric-karic

 

Uime Općine Stari Grad Sarajevo sporazum je potpisao općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji je izrazio zadovoljstvo što ovakva inicijativa kreće baš iz Starog Grada.

 

- Oslikavanjem ovog murala općinu Stari Grad pozicionirat ćemo među svjetske lokacije gdje je korištena ova inovativna tehnologija. Izborom lokacije na Trgu fra Grge Martica u samom centru Sarajeva mural ne samo da će slati poruku koliko je važno da radimo na smanjivanju negativnih uticaja, nego će i doprinijeti ljepšem izgledu zgrade i lokacije na kojoj će se nalaziti - izjavio je Hadžibajrić.

 

Gradonačelnica Benjamina Karić istakla je da ova inicijativa, između ostalog, doprinosi uljepšavanju zgrada i poboljšanju imidža grada.

 

- Veoma je važno da pošaljemo poruku da ovaj grad može biti ljepši, čistiji i zdraviji za sve građane, kao i goste. Kao što je važno i da radimo na iznalaženju alternativnih rješenja i smanjenju zagađenosti kako bismo stvorili što ugodniju sredinu za život naših građana - poručila je Karić.

 

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI